X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wysokoprzetworzona żywność przyczyną otyłości. Nie tylko kalorie!

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2020 09:25
Wzrost konsumpcji coraz bardziej przetworzonej żywności jest odpowiedzialny za rosnącą epidemię otyłości wśród Amerykanów. 
Audio
  • Magdalena Jarzynka-Jędrzejewska z poradni dietetycznej Dietosfera komentuje ostatnie amerykańskie badania dotyczące otyłości i żywności wysokoprzetworzonej (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

warzywa 1200.jpg
Warzywa i owoce dla zdrowia i życia

Przetworzona żywność odpowiada za epidemię otyłości w USA, a także za liczne przewlekłe choroby z nią powiązane - tak ustalili naukowcy z George Washington University. Autorzy raportu porównali dietę Amerykanów z dietą osób żyjących w tzw. niebieskiej strefie czyli obszarach, gdzie żyje najwięcej osób powyżej 100 lat. Współautorka badań doktor Leigh A. Frame uważa, że problemem jest nie spożywanie zbyt dużej ilości kalorii, a to, że Amerykanie lubią jeść szybko i tanio. 

- Według mnie Amerykanie w tym badaniu Ameryki nie odkryli - mówi Magdalena Jarzynka-Jędrzejewska z poradni dietetycznej Dietosfera. - To, że żywność przetworzona nas truje i może być skorelowana z podwyższeniem masy ciała, wiemy od lat. Z żywnością wysokoprzetworzoną wiążą się wszystkie produkty z większą ilością tłuszczu, cukru i soli. Gdy mówimy tutaj o chipsach, słodyczach czy gazowanych słodkich napojach, które też uwzględniono w badaniu, to od dawna wiadomo, że nie są to produkty zdrowe i nie służą nam pod żadnym względem - dodaje. 


dzieci otyłość 1200.jpg
Dzieci nie ćwiczą nawet godziny dziennie. Jak zachęcić do ruchu?

Naukowcy z George Washington University uważają, że za epidemią otyłości stoi również dramatyczny wzrost zużycia dodatków do żywności takich jak emulgatory czy zagęstniki, które stosowane są właśnie przy produkcji żywności wysokoprzetworzonej. Amerykanie w celu zbadania tej tezy wykonali eksperymenty na szczurach, które karmione emulgatorami borykały się z problemami z wątrobą, jelitami i otyłością.

- Ja bym tego na ludzi nie przekładała. Teoretycznie wszystkie dodatki do żywności są oszacowane i stosowane w takich proporcjach jak nakazują przepisy. Jeśli w danym kraju produkt jest dopuszczony do użytku, to musi mieć dopuszczoną dawkę ADI (ADI - dopuszczalna dzienna dawka) - wyjaśnia ekspertka. - Te dodatki mogą nam szkodzić jeśli się kumulują, bo danej żywności jemy za dużo - dodaje. 

Rozmówczyni Martyny Ogonek podkreśla, że produkty wysokoprzetworzone mają wysoką kaloryczność, zawierają dużo cukrów prostych, jednak znikoma lub żadna ilość błonnika w nich zawarta powoduje, że po ich konsumpcji bardzo szybko robimy się znów głodni.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał:  Martyna Ogonek

Data emisji: 23.01.2020

Godzina emisji: 7.16

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Londyn bez reklam śmieciowego jedzenia - dla zdrowia dzieci

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 13:59
Sadiq Khan, burmistrz Londynu wprowadza zakaz reklamowania kebabów, hamburgerów i słodyczy we wszystkich środkach komunikacji miejskiej. To jeden z kroków w walce z otyłością najmłodszych. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy weganizm uratuje planetę?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2019 10:39
Kanada, Nowa Zelandia, Holandia i Australia zawarły Vegan World Alliance. Będą promować weganizm na całym świecie.
rozwiń zwiń