Kombucha - napój, który może zawojować rynek

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2021 09:21
Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy, napoju o walorach smakowych i działaniu prozdrowotnym.
Kombucha, czyli napój uzyskany z fermentacji grzybka herbacianego
Kombucha, czyli napój uzyskany z fermentacji grzybka herbacianegoFoto: Shutterstock.com/Zarzamora
shutterstock maseczka kobieta uroda kosmetyki 1200.jpg
Domowe SPA. Bądź piękna w kwadrans

Naszym gościem będzie dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej. Opowie o tym wyjątkowym produkcie, a także projekcie, którego celem jest opracowanie technologii produkcji kombuchy o atrakcyjnym smaku i zapachu, zwiększonym działaniu prozdrowotnym i wydłużonej trwałości w stosunku do występujących na rynku napojów tego typu.

Komucha jest napojem powstającym z fermentacji słodzonej zielonej, żółtej, czerwonej lub czarnej herbaty z udziałem symbiotycznych kultur mikroorganizmów tworzących tzw. "grzybek herbaciany". 


W audycji także:

  • O pracach nad przygodową grą na podstawie filmu Alfreda Hitchcocka. Najnowsza produkcja studia Pendulo będzie luźną interpretacją kultowego kinowego klasyka nakręconego przez mistrza suspensu, czyli filmu "Zawrót głowy" (1958). 
  • Iwona Korzyb organizatorka Instytut Festival 2021 Music & Art opowie o nadchodzącym wydarzeniu, które już tuż, tuż. 18 i 19 czerwca 2021 w Garnizonie Modlin na kilku scenach wystąpią artyści w Polski i zagranicy. 
  • serwis kulturalny
  • przegląd prasy
  • serwis sportowy
  • Gamingowy Flesz

***

Na audycję z cyklu "Pierwsze słyszę" we wtorek (15.06) o 6.00 zaprasza Kamil Jasieński

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zdrowie
Czytaj także

Truskawki - słodka zapowiedź lata bez cukru

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2021 12:20
- Sezon na polskie truskawki zaczyna się w czerwcu i kończy w połowie lipca. Warto wykorzystać ten czas, bo to owoce zdrowe i nisko kaloryczne: 100 gramów to tylko 30 kcal - podkreśla dietetyk Hanna Stolińska. - Truskawki mają najmniej cukru ze wszystkich owoców.  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sposoby na pyszną kawę mrożoną. Idealna na ciepłe dni!

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2021 13:40
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. W Czwórce przyrządzamy ją na zimno, m.in lodami. 
rozwiń zwiń