Uczta w kosmosie - taco z papryczkami chili wyhodowanymi przez astronautów

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2021 14:10
Sława jednego z najsłynniejszych dań kuchni meksykańskiej sięgnęła poza Ziemię, a to za sprawą astronautów NASA. Ostatnio pochwalili się całemu światu ucztą z taco w roli głównej, z dodatkiem papryczek chili pochodzących z kosmicznej uprawy.
Do kosmicznego taco astronauci dodali wyhodowaną przez siebie papryczkę chili
Do kosmicznego taco astronauci dodali wyhodowaną przez siebie papryczkę chiliFoto: shutterstock/HstrongART

Astronautom z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), udało się wyhodować papryczki chili. Po zbiorach postanowili uczcić ten sukces, przyrządzając w przestrzeni kosmicznej taco, i podzielić się tym faktem w mediach społecznościowych.


Posłuchaj
04:15 Czwóka/Pierwsze Słyszę - kosmiczne taco 18.11.2021.mp3 W audycji rozmawiamy o kosmicznych uprawach (Pierwsze Słyszę/Czwórka)

 

Jak informuje NASA, papryczki chili zostały wyhodowane w ramach eksperymentu NASA Plant Habitat-04, po czterech miesiącach uprawy. Część z nich zostanie odesłana na Ziemię, w celu przeprowadzenia szczegółowych badań oraz analiz. 

- Oprócz papryczki kosmiczne taco podawano z wołowiną, pomidorami i karczochami. Jednak najważniejszym składnikiem jest papryczka chili, bo to ona charakteryzuje meksykańską kuchnię - mówi Szymon Dudek, w internecie znany jako "Człowiek od jedzenia". - Jak podkreślali sami astronauci, był to jeden z najtrudniejszych eksperymentów z uprawą roślin w kosmosie. Więc to duży krok w tym kierunku.


shutterstock jedzenie haamburgey kosmos 1200.jpg
Sfermentowane warzywa, czy tortilla - co będą jeść kosmonauci?

Źr. Twitter/Megan McArthur


Od początku podboju kosmosu, podstawę menu astronautów stanowi jedzenie pakowane próżniowo, w puszki, lub suszone. - Jedzenie kosmonautów wyglądało niczym prowiant żołnierza na wojnę. Ostatnimi czasy, metody produkcji żywności przez NASA się zmieniły, co powoduje, że jest ono świeższe. Astronauci również mają dostarczane do stacji warzywa i owoce, które jednak muszą spożywać szybko - tłumaczy Mateusz Borkowicz z Planetarium Centrum Nauki Kopernik. - Kilkanaście lat temu wpadli więc na pomysł, żeby wyhodować swoje własne warzywa i owoce. Mają już na tym polu sukcesy, bo udało im się wyhodować sałatę i rzodkiewkę, a ostatnio rarytasem na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej jest taco, w którym znajduje się papryczka chili z ich pozaziemskiej plantacji.

Sprawdź także:

Jak podkreśla specjalista, uprawa roślin w kosmosie odbywa się inaczej niż na ziemi. - To jest uprawa hydroponiczna, takiej roślinie trzeba dostarczyć składniki odżywcze, co w warunkach nieważkości nie jest takie proste - wyjaśnia. - Trzeba to robić sztucznie, zasilając ją nawozami. W mikrograwitacji, gdzie nie ma ciążenia, rośliny mogą rosnąć większe i dorodniejsze niż na Ziemi. Astronauci również dbają o odpowiednie doświetlanie roślin, wykorzystując w tym celu energię słoneczną. Dzięki tym dwóm czynnikom hodowla owoców i warzyw w kosmosie jest możliwa i jak widać, daje całkiem fajne efekty.


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał przygotowała: Mateusz Kulik

Data emisji: 18.11.2021

Godzina emisji: 6.15

aw


Czytaj także

Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii"

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2021 13:41
Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pierogi z kimchi - nowe życie koreańskich dań w polskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2021 14:04
- Tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników - mówi Wiola Błazucka, nawiązując do swojej książki "Pierogi z kimchi".
rozwiń zwiń