Kalafior. Warzywo, które nigdy ci się nie znudzi

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2020 08:20
Tym razem sprawdzimy, jak w ciekawy i nietypowy sposób możemy przyrządzić kalafiora. Co warto do niego dodać, by smakował jeszcze lepiej?
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Pixabay/Creative Commons/Jotl

Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Do tego chroni przed wrzodami i może pomóc osobom z reumatyzmem.

Kalafiory można jeść na surowo, maczając je w dipie lub sosie do sałatek. Surowe różyczki kalafiora można dodawać do sałatek, gotowane są składnikiem zup, zapiekanek oraz tart. Kalafior można także rozgnieść razem z puree z ziemniaków. Albo podać go tradycyjnie - ze złoconą na maśle bułką tartą.

W audycji spotkamy się także z ptakiem, który jest obdarzony pięknym głosem, lecz za to nie zachwyca wyglądem. Jest szary i raczej niczym się nie wyróżnia. W Polsce występują dwa rodzaje słowików - słowik szary i rdzawy, a do naszego kraju słowik przylatuje właśnie w tym czasie (w kwietniu-maju) a odlatuje do Afryki w sierpniu-wrześniu.

Będą też wieści ze świata kultury online, sportu, zajrzymy również na mapy pogodowe.

***

Na audycję z cyklu "Najlepszy Dzień Tygodnia" w piątek (15.05) po godzinie 7.05 zaprasza Kuba Marcinowicz.

kul

 

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria przyroda
Czytaj także

Szaszłyki świata. Souvlaki z Grecji i japońskie yakitori

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2020 10:00
Szaszłyki wielu kojarzą się z majówką. Nie zabrakło ich też w Czwórce - Paweł Michałowski prezentuje szaszłyki świata i zdradza, jak je zrobić w domu. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Las – nasze miejsce na Ziemi. "Warto spacerować nawet do 2 godzin dziennie"

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2020 18:08
Gdy jest upał - chronimy się w nim przed słońcem. Gdy wieje - drzewa osłaniają nas przed chłodem. - Las to idealne miejsce, bo pełni także rolę terapeutyczną - podkreślała dr inż. Anna Wierzbicka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
rozwiń zwiń