"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała"

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2016 12:00
- U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk.
Audio
  • Rozmowa o porach spożywania posiłków w Polsce i na świecie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Lunch czy obiad? Herbatka czy podwieczorek? Wreszcie - obiad czy kolacja?
Lunch czy obiad? Herbatka czy podwieczorek? Wreszcie - obiad czy kolacja? Foto: pixabay/Alda2/domena publiczna

W Polsce pora obiadowa potrafi trwać od godziny 11.00 do wieczora, tymczasem w dobrych francuskich czy hiszpańskich restauracjach głodny turysta może się srodze rozczarować. - Jak ktoś nie załapie się na obiad między 12.00 a 15.00, to wypada z gry - zauważała Joanna Bojańczyk. Co gorsza, na kolejny posiłek przyjdzie mu czekać aż do... 22.00.

W audycji rozmawialiśmy o kulturowych uwarunkowanich pór spożywania posiłków w Polsce i na świecie. Niektóre z nich sięgają minionych stuleci.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Joanna Bojańczyk (dziennikarka)

Data emisji: 16.01.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zmarli lubią słodycze. Día de Muertos w Meksyku

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2015 12:00
– Słodycze w kształcie czaszek to kwintesencja kultury, w której życie jest słodkie, a śmierć to tylko pewien etap – mówił Piotr Grajewski, znawca kuchni meksykańskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Najlepsze europejskie restauracje od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2015 15:00
Posłuchaj rozmowy ze stażystkami najznakomitszych restauracji w Europie: Flawią Borawską (kucharka) oraz Dorotą Rydygier (restauratorka)
rozwiń zwiń