Melony, arbuzy, czosnek. Zaraza we Francji i jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2020 17:48
- Książka "Huzar na dachu" stoi opisami. A skoro opisy, Francja i Prowansja, musi też być i jedzenie – opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła o kulinarnej stronie powieści Jeana Giono.
Audio
  • Rozmowa wokół książki "Huzar na dachu" Jeana Giono (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. il.
zdj. il.Foto: shutterstock.com/FREEPIK2

paryż-stół1200.jpg
Kuchnia francuska. Przysmaki i banalna codzienność

Jak przyznał gość "Drogi przez mąkę", Jean Giono nie należy do czołówki francuskich pisarzy, ale ma on niewątpliwie zalety. - Jest piewcą południa Francji i miłość do tej ziemi przekazuje w sposób absolutnie wyjątkowy - przypominał Bogusław Deptuła. Warto przypomnieć, że wielką popularność "Huzara na dachu" wzmocniła ekranizacja tej powieści z 1995 roku w reżyserii Jean-Paula Rappeneau z Olivierem Martinezem i Juliette Binoche.

Główny bohater książki, młody szlachcic piemoncki, na skutek wyniku honorowego pojedynku musi uciekać z pozostającej pod panowaniem austriackim ojczyzny. W czasie podroży przedostaje się do Francji, gdzie wkrótce wybucha epidemia cholery.


Okładka książki

Jak wygląda świat ukazany przez Jeana Giono od strony kulinarnej? Zanim zaraza wybucha, jada się tu melony, arbuzy i pomidory. Melony zwłaszcza, podkreślano w audycji, to literacki środek sygnalizujący o panującym tu niemiłosiernym upale.

Wśród innych potraw, które odnajdziemy w świecie przedstawionym "Huzar na dachu", są choćby takie jak "plasterek słoniny z kromkami wiejskiego pytlowego chleba" czy – to najbardziej skomplikowane danie w tej książce - przepiórki w pomidorowym sosie.

Jak smakują smażone kotki? Poznaj dania z dzikich roślin >>>

Wraz z rozwojem akcji jednak, i rozprzestrzenianiem się cholery, kuchnia bohaterów ulega oczywistemu zubożeniu. Zwraca jednak uwagę jedzenie czosnku…

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Bogusław Deptuła (historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, autor książek kulturalnych)

Data emisji: 6.06.2020

Godzina emisji: 10.00​


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2016 16:10
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Między Drohiczynem a Drohobyczem

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2020 22:00
Przypadek sprawił, że w jednym wydaniu MBK spotkają się dwie historie. Akcja jednej toczy się na Podlasiu, druga osadzona jest w Galicji Wschodniej.
rozwiń zwiń