Jedziesz do Japonii? Wojciech Grabowski wyjaśnia, co najbardziej tam zaskakuje Jak przygotować się do pierwszej podróży do Japonii? Odpowiedź zna Wojciech Grabowski, współautor książki "Poznaj Japonię". To obowiązkowa lektura dla osób, które interesują się Japonią i chcą dowiedzieć się więcej o jej kulturze, zwyczajach, kuchni, a także popkulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia podróże podróże zagraniczne Azja Tokio Kamil Jasieński Wojciech Grabowski
Ugotujemy ramen i sprawdzimy jak smakuje stolica Na temat dania o nazwie ramen opowiedziano już wiele. W Czwórce uczynimy z niego drogowskaz do podróży po Japonii, a w tę podróż zabierze nas Marta Skorupska, autorka bloga Mochiko. W "Podano do stołu" ruszymy też na spacer po warszawskich ulicach. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Japonia Warszawa
Marcin Wojtasik o ramenie: to były początkowo chińskie kluski Niech pierwszy rzuci pałeczkami, kto nie słyszał o ramenie. Jednak mało kto wie tyle o tym daniu, co Marcin Wojtasik, antropolog i socjolog zajmujący się kuchnia azjatycką. W Czwórce opowiedział o znaczeniu ramenu dla Japończyków, a także wyjaśnił, w jaki sposób osiągnąć ten niepowtarzalny smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Japonia jedzenie Azja Kamil Jasieński
Jak przygotować prawdziwy ramen? Znaczenie ramenu dla Japończyków Kuchnia azjatycka, pomimo jej ogromnej popularności na naszym kontynencie, wciąż kryje wiele tajemnic i zagwozdek. Natomiast ramen zna każdy. Legendarna zupa jest już stałym elementem popkultury i można ją zjeść praktycznie w każdym zakątku świata. Na czym jednak polega jej fenomen i jakie ma on znaczenie dla Japończyków? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia japońska
Na czym polega fenomen japońskiej kultury? Wojciech Grabowski - człowiek, który japońską kulturę zna od podszewki. Jest autorem książki "Zrozumieć ramen", opowiadającej o najpopularniejszym daniu Kraju Kwitnącej Wiśni, a w planach ma stworzenie kolejnej pozycji o tym państwie. Na antenie Czwórki zdradził wiele nieznanych faktów o Japonii i jej intrygującej kulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia podróże Podróże z Czwórką podróże zagraniczne kulinaria kuchnia japońska Wojciech Grabowski Jędrzej Rosiewicz