Marcin Wojtasik o ramenie: to były początkowo chińskie kluski Niech pierwszy rzuci pałeczkami, kto nie słyszał o ramenie. Jednak mało kto wie tyle o tym daniu, co Marcin Wojtasik, antropolog i socjolog zajmujący się kuchnia azjatycką. W Czwórce opowiedział o znaczeniu ramenu dla Japończyków, a także wyjaśnił, w jaki sposób osiągnąć ten niepowtarzalny smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Japonia jedzenie Azja Kamil Jasieński
Jak przygotować prawdziwy ramen? Znaczenie ramenu dla Japończyków Kuchnia azjatycka, pomimo jej ogromnej popularności na naszym kontynencie, wciąż kryje wiele tajemnic i zagwozdek. Natomiast ramen zna każdy. Legendarna zupa jest już stałym elementem popkultury i można ją zjeść praktycznie w każdym zakątku świata. Na czym jednak polega jej fenomen i jakie ma on znaczenie dla Japończyków? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia japońska
Na czym polega fenomen japońskiej kultury? Wojciech Grabowski - człowiek, który japońską kulturę zna od podszewki. Jest autorem książki "Zrozumieć ramen", opowiadającej o najpopularniejszym daniu Kraju Kwitnącej Wiśni, a w planach ma stworzenie kolejnej pozycji o tym państwie. Na antenie Czwórki zdradził wiele nieznanych faktów o Japonii i jej intrygującej kulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia podróże Podróże z Czwórką podróże zagraniczne kulinaria kuchnia japońska Wojciech Grabowski Jędrzej Rosiewicz