X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Mięso - czy należy wyeliminować je z diety?

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2015 15:25
Najnowszy raport Światowej Organizacji Zdrowia potwierdza, że czerwone mięso spożywane w nadmiarze może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia.
Audio
  • Dietetyczka Kamila Wrzesińska o tym, czy powinniśmy jeść mięso (Się mówi/Czwórka)
Podczas zakupów możemy zapytać sprzedawcę o skład wędliny sprzedawanej na wagę
Podczas zakupów możemy zapytać sprzedawcę o skład wędliny sprzedawanej na wagęFoto: Glow Images/East News

Jak wyjaśnia dietetyczka Kamila Wrzesińska, eksperci z WHO przestrzegają przede wszystkim przed jedzeniem wysoko przetworzonego mięsa, czyli wędlin. Ich jedzenie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 proc.

- Samo mięso możemy wyeliminować z naszej diety bez żadnego uszczerbku na zdrowiu, bo jajka i nabiał także są źródłem pełnowartościowego białka. Białko pochodzące z jajek jest najbardziej zbliżone do naszych białek ustrojowych i jest najlepszym uzupełnieniem dla tkanek naszego organizmu, lepszym niż mięso. Do tego jajka także zawierają żelazo - mówi dietetyczka. Wyjaśnia też, w jakich roślinach można znaleźć najbardziej wartościowe białko i poleca najzdrowsze odmiany mięsa.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Gość: Kamila Wrzesińska (dietetyczka)

Data emisji: 3.11.2015

Godzina emisji: 14.00

mg/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Niezdrowa żywność - czego unikać?

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2015 09:00
Konserwanty, emulgatory czy barwniki. Dodatków, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie nie brakuje. Na co należy szczególnie uważać podczas zakupów?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynia i jej wszystkie tajemnice

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 09:15
Z twardej skóry dyni można zrobić lampion Halloween, a z wydrążonego miąższu - zupę, ciasto albo placuszki. To ostatni moment, by skorzystać z dobrodziejstw tego warzywa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Maia Sobczak - kobieta, która kuma kaszę

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 13:00
Autorka bloga i książki "Qmam kasze" przekonuje, że dobre jedzenie kojarzy jej się z pozytywnymi emocjami: miłością i bezpieczeństwem, a gotowanie pozwala jej wrócić myślami do czasów dzieciństwa.
rozwiń zwiń