Eliza Mórawska: był czas, że na bloga poświęcałam 7-8 godzin dziennie

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 13:43
Eliza Mórawska bloga założyła, żeby poćwiczyć fotografię, dziś jest jedną z najbardziej znanych polskich blogerek kulinarnych, a przed chwilą wydała swoja pierwszą książkę "White Plate. Słodkie".
Audio
  • Eliza Mórawska opowiada o swoim blogu, książce i pasji, jaką jest kuchnia

Blogerka, w internecie rozpoznawana jako Liska, swoją stronę internetową założyła w 2006 roku. Ale pasją kulinarną zaraziła się dużo wcześniej.

- Jak miałam kilkanaście lat, może 10, może 12, to były ciężkie czasy, ale w sklepie pojawiły się bakalie. Codziennie, gdy wracałam ze szkoły kupowałam sobie paczuszkę i piekłam murzynka, który był totalnym zakalcem - wyznaje Liska na antenie Czwórki.

W kuchni do gotowania zachęcała Elizę ją babcia, mama się trochę denerwowała, że przyszła blogerka zużyła jej wszystkie jajka albo mąkę, poprzestawiała wszystko w szafkach.

Bloga White Plate założyła już jako dorosła kobieta. - Zaczęłam pisać bloga w 2006 roku, jak nie było szału blogowego. Inspirowały mnie blogi zagraniczne, inspirowała mnie fotografia. Stwierdziłam że założę bloga, żeby sobie potrenować - mówi Liska. - Gdy pojawili się czytelnicy zmobilizowałam się do tego, by pisać systematycznie. Potem połknęłam bakcyla i zdecydowałam "dobra, robię to" - dodaje.

Autorka przyznaje, że był czas kiedy na bloga poświęcała 7-8 godzin dziennie, zasypiała zastanawiając się, co jutro opublikuje. Nie bez znaczenia były tu też motywujące listy od czytelników.

Kilka dni temu premierę miała pierwsza książka blogerki "White Plate. Słodkie" - w środku znajdziemy 5 rozdziałów - wiosna, lato, jesień, miłość i zima - skąd taki wybór tytułów dowiesz się słuchając załączonej audycji Kasiu Dydo i Kuby Kukli "Stacja Kultura". Eliza Mórawska opowiedziała też o najlepszym przepisie, na taki jesienny dzień, jak dziś.
(pj)

Czytaj także

Angielskie jedzenie nie musi być obrzydliwe

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2012 10:37
Kuchnia brytyjska nie kojarzy nam się najlepiej, ale przecież to na Wyspach gotują Jamie Oliver, Gordon Ramsay i Nigella Lawson. Tam można zjeść smacznie i zdrowo!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Letnie smaki zamknięte w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2012 11:47
Maliny, wiśnie, truskawki, śliwki i morele. O tym, że wszystkie warto wpakować do słoika mówimy w "Lecie z Radiem".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Desery i wino prawdziwą miłością Pani Bovary?

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2012 19:30
Jakie znaczenie miała kuchnia i doznania smakowe w awansie społecznym bohaterki Gustave Flaubert?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jest kuchnia, która zaskoczyła nawet Jamiego Olivera

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 21:16
W swojej najnowsze książce znany kucharz połączył gotowanie z podróżowaniem i przygodą. - I okazało się, że są kraje, które mogą jeszcze kulinarnie go zaskoczyć – zdradziła w Jedynce Maria Brzozowska, tłumaczka "Kulinarnych wypraw Jamiego”.
rozwiń zwiń