Jerzy Pasikowski: ludziom mięso po prostu jest potrzebne

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2012 17:15
Moda na "mięsnego jeża" zaczęła się całkiem niedawno i można powiedzieć, że rozsławiła wśród Polaków przystawki mięsne. - Jesteśmy tak stworzeni, że mięso po prostu jest nam potrzebne do życia - mówi Jerzy Pasikowski.
Audio

W domach, klubach i na imprezach ludzie pochłaniają "mięsne jeże" w najróżniejszych formach. Talerz pełen mięsiw wciąż ewoluuje. - Pozostałbym jednak przy polskim tatarze – mówi stanowczo Jerzy Pasikowski, prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, mistrz sztuki kulinarnej, i wymienia inne mięsne, tradycyjne polskie rarytasy: - Tuszki w galarecie, które są chyba już troszkę zapomniane, ozorek w galarecie – cielęce i wieprzowe są naprawdę znakomite, schab po warszawsku.

Pasikowski zresztą nie wyobraża sobie kuchni bez mięsa. – Wiem, ze ostatnio coraz więcej osób nie je mięsa, ale chyba jednak jesteśmy stworzeni w taki sposób, że mięso jest nam potrzebne – opowiada Pasikowski.

Podobnie, jak Polacy, którzy rozsmakowali się w tatarze, czyli mielonym mięsie wołowym, podawanym z marynatami, cebulką, żółtkiem z jajka i ogórkiem kiszonym, Włosi ukochali sobie carpaccio. – To nie to samo co tatar – tłumaczy Pasikowski. – Włosi podają je w bardziej prosty sposób: lekko przymrażają polędwicę, kroją ją na bardzo cieniutkie plasterki, które układają na talerzu wysmarowanym uprzednio oliwą z oliwek.  

Dowiedz się, jak dokładnie przygotować tatara, poznaj znakomite przepisy na wyśmienite mięsne dania. Posłuchaj całej rozmowy z mistrzem Jerzym Pasikowskim, bądź obejrzyj ją na wideo, po kliknięciu w plik filmowy.

Zapraszamy do słuchania nowego cyklu z audycji "Pod lupą". W kolejnych odsłonach sprawdzimy m. in. czy da się zrobić w domu lody, oraz zrobimy przegląd narzędzi kuchennych. "Pod lupą" codziennie, od poniedziałku do piątku już od godziny 13.!

(kd)

Czytaj także

Od mozarelli do carpaccio: Robert Sowa i tajemnice kuchni włoskiej

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 17:00
- Polaków można podzielić na dwie grupy: część uważa, że kuchnia włoska to tylko pizza, a druga – że to tylko makarony, czyli pasta – mówił w Czwórce znany mistrz sztuki kulinarnej, Robert Sowa. – A to przecież nieprawda.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Postępujemy ekologicznie, bo to się nam opłaca

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2012 09:00
- Z badań wyszło nam, że Polacy do zachowań proekologicznych są zmotywowani przede wszystkim ekonomią. Dlatego stworzyliśmy takie pojęcie jak ekonologia – mówiła w Czwórce Aleksandra Boćwińska, koordynatorka akcji projektgospodarni.pl.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Beata Pawlikowska: Chiny porażają kolorami

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2012 14:53
Zanim wyjechała do Chin, nie wiedziała o tym kraju właściwie nic, co byłoby zgodne z prawdą. Okazało się, że ten piękny kraj rzuca na kolana m.in. kolorami. - Gdybym nie wiedziała, że tam panuje komunizm, w życiu bym się nie zorientowała! - opowiada Beata Pawlikowska w Czwórce.
rozwiń zwiń