X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jerzy Pasikowski: ludziom mięso po prostu jest potrzebne

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2012 17:15
Moda na "mięsnego jeża" zaczęła się całkiem niedawno i można powiedzieć, że rozsławiła wśród Polaków przystawki mięsne. - Jesteśmy tak stworzeni, że mięso po prostu jest nam potrzebne do życia - mówi Jerzy Pasikowski.
Audio

W domach, klubach i na imprezach ludzie pochłaniają "mięsne jeże" w najróżniejszych formach. Talerz pełen mięsiw wciąż ewoluuje. - Pozostałbym jednak przy polskim tatarze – mówi stanowczo Jerzy Pasikowski, prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, mistrz sztuki kulinarnej, i wymienia inne mięsne, tradycyjne polskie rarytasy: - Tuszki w galarecie, które są chyba już troszkę zapomniane, ozorek w galarecie – cielęce i wieprzowe są naprawdę znakomite, schab po warszawsku.

Pasikowski zresztą nie wyobraża sobie kuchni bez mięsa. – Wiem, ze ostatnio coraz więcej osób nie je mięsa, ale chyba jednak jesteśmy stworzeni w taki sposób, że mięso jest nam potrzebne – opowiada Pasikowski.

Podobnie, jak Polacy, którzy rozsmakowali się w tatarze, czyli mielonym mięsie wołowym, podawanym z marynatami, cebulką, żółtkiem z jajka i ogórkiem kiszonym, Włosi ukochali sobie carpaccio. – To nie to samo co tatar – tłumaczy Pasikowski. – Włosi podają je w bardziej prosty sposób: lekko przymrażają polędwicę, kroją ją na bardzo cieniutkie plasterki, które układają na talerzu wysmarowanym uprzednio oliwą z oliwek.  

Dowiedz się, jak dokładnie przygotować tatara, poznaj znakomite przepisy na wyśmienite mięsne dania. Posłuchaj całej rozmowy z mistrzem Jerzym Pasikowskim, bądź obejrzyj ją na wideo, po kliknięciu w plik filmowy.

Zapraszamy do słuchania nowego cyklu z audycji "Pod lupą". W kolejnych odsłonach sprawdzimy m. in. czy da się zrobić w domu lody, oraz zrobimy przegląd narzędzi kuchennych. "Pod lupą" codziennie, od poniedziałku do piątku już od godziny 13.!

(kd)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Od mozarelli do carpaccio: Robert Sowa i tajemnice kuchni włoskiej

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 17:00
- Polaków można podzielić na dwie grupy: część uważa, że kuchnia włoska to tylko pizza, a druga – że to tylko makarony, czyli pasta – mówił w Czwórce znany mistrz sztuki kulinarnej, Robert Sowa. – A to przecież nieprawda.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Postępujemy ekologicznie, bo to się nam opłaca

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2012 09:00
- Z badań wyszło nam, że Polacy do zachowań proekologicznych są zmotywowani przede wszystkim ekonomią. Dlatego stworzyliśmy takie pojęcie jak ekonologia – mówiła w Czwórce Aleksandra Boćwińska, koordynatorka akcji projektgospodarni.pl.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Beata Pawlikowska: Chiny porażają kolorami

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2012 14:53
Zanim wyjechała do Chin, nie wiedziała o tym kraju właściwie nic, co byłoby zgodne z prawdą. Okazało się, że ten piękny kraj rzuca na kolana m.in. kolorami. - Gdybym nie wiedziała, że tam panuje komunizm, w życiu bym się nie zorientowała! - opowiada Beata Pawlikowska w Czwórce.
rozwiń zwiń