X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego sięgamy po słodycze?

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2017 15:34
Wiele dzieci wykazuje wyraźną niechęć do jedzenia warzyw. Jednocześnie entuzjastycznie reagują na myśl o słodyczach, frytkach i wielu innych niezdrowych produktach. Dlaczego tak się dzieje?
Audio
  • Skąd bierze się niechęć do warzyw? (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Mark Nazh

Jak się okazuje nasza słabość do słodyczy wynika z uwarunkowań ewolucyjnych. - Smak słodki zawsze sygnalizował najbardziej wartościowe pożywienie. Warto zaznaczyć, że wartościowe z punktu widzenia kalorycznego, co w dzisiejszych czasach jest raczej przekleństwem - przekonywał Piotr Stanisławski z crazynauka.pl.

Piotr Stanisławski Kiedyś zdobycie niezbędnych do życia kalorii było dużym wyzwaniem. Współcześnie największym wyzwaniem jest powstrzymanie się przed ich zjedzeniem

- Tropem, który może wyjaśnić nam dlaczego warzywa są tak niechętnie wybierane przez dzieci może być to, że pobudzają one komórki odpowiedzialne za odczuwanie smaku gorzkiego. Smak gorzki został w naszych genach zapamiętany ewolucyjnie jako alarmujący przed niebezpiecznymi dla naszego organizmu składnikami. Dzieci odczuwają smaki o wiele silniej niż dorośli, w związku z tym gorzki smak warzyw jest dla nich bardziej wyczuwalny. - wyjaśniał ekspert. 

Co wpływa na to, że jedne dzieci chętnie wybierają warzywa, inne zaś nie mogą znieść ich smaku? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Materiał przygotował: Mateusz Kulik

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 2.11.2017

Godzina emisji: 12.46

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Potrawy z łąki i lasu. Jak przyrządzać rośliny?

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2017 18:58
- Ja bez problemu mogę znaleźć kilkadziesiąt gatunków roślin jadalnych niedaleko mojego domu, a mieszkam w centrum Warszawy - przekonuje gospodarza "Czatu Czwórki" Piotra Firana Karol Szurdak, botanik, biolog i technik farmacji.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego warto polubić kaszę?

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2017 19:55
Produkty zbożowe, zaraz za warzywami i owocami, stanowią ważny element piramidy żywienia, ale paradoksalnie wiele osób, będących na diecie, w pierwszej kolejności rezygnuje z pieczywa, mąk i kasz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Uczulenie na orzechy najbardziej niebezpieczne?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2017 19:05
- Orzechy należą do grupy 13 najmocniejszych alergenów, jakie znamy - mówi Agnieszka Piskała, dietetyk, specjalistka ds. żywienia. - Tymczasem jeden procent Polaków ma alergię na różnego rodzaju orzechy. To duża grupa społeczna.
rozwiń zwiń