X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Uczulenie na orzechy najbardziej niebezpieczne?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2017 19:05
- Orzechy należą do grupy 13 najmocniejszych alergenów, jakie znamy - mówi Agnieszka Piskała, dietetyk, specjalistka ds. żywienia. - Tymczasem jeden procent Polaków ma alergię na różnego rodzaju orzechy. To duża grupa społeczna.
Audio
  • Jak unikać alergii na orzechy, kto jest na nią najbardziej narażony? (Stacja Nauka/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Kaspars Grinvalds

sałata oliwa 1200.jpg
Płynne złoto. Jak wybrać nalepszą oliwę?

Jak przekonywała ekspertka, reakcje alergiczne związane z uczuleniem na orzechy często występują w obrębie jamy ustnej i mogą mieć bardzo poważne konsekwencje. - Puchnięcie przełyku, gardła, łzawienie. To wszystko może powodować duszenie, a jeśli nie zostanie szybko podane antidotum w postaci adrenaliny w zastrzykach, może to skończyć się tragicznie - mówiła w rozmowie z Czwórką.

Zaś jak tłumaczyła Agnieszka Dmowska-Koroblewska, lekarz laryngolog z Centrum Medycznego MML, alergie najczęściej związane są z predyspozycjami genetycznymi. - Jeśli oboje rodzice mają alergię, prawdopodobieństwo, że wystąpi ona u dziecka wynosi 60 proc. Jeśli alergię ma jedno z rodziców, dziecko będzie na nią cierpieć z 40-proc. prawdopodobieństwem – mówiła.

Czy reakcja u alergików może wystąpić wyłącznie po powąchaniu orzechów, albo po podaniu ręki osobie, która chwilę wcześniej po prostu je trzymała? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, który przygotowała Dominika Klimek.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Mateusz Kulik

Data emisji: 7.09.2017

Godzina emisji: 12.32

kd/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dieta wegańska - czy nadaje się dla dziecka?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2016 13:53
Mimo że w niektórych krajach za dietę wegańską zastosowaną u dziecka można trafić do więzienia, to dietetycy przekonują, że zbilansowana jest dobra dla każdego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Folia aluminiowa. Lepiej puścić ją w niepamięć?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2016 16:16
Ma liczne zalety - jest plastyczna, odporna na korozje i niezwykle wytrzymała. Jej używanie do ochrony żywności budzi jednak kontrowersje. Najnowsze badania wskazują, że zawarte w folii aluminium może przenikać do tego, co spożywamy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Potrawy z łąki i lasu. Jak przyrządzać rośliny?

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2017 18:58
- Ja bez problemu mogę znaleźć kilkadziesiąt gatunków roślin jadalnych niedaleko mojego domu, a mieszkam w centrum Warszawy - przekonuje gospodarza "Czatu Czwórki" Piotra Firana Karol Szurdak, botanik, biolog i technik farmacji.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego warto polubić kaszę?

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2017 19:55
Produkty zbożowe, zaraz za warzywami i owocami, stanowią ważny element piramidy żywienia, ale paradoksalnie wiele osób, będących na diecie, w pierwszej kolejności rezygnuje z pieczywa, mąk i kasz.
rozwiń zwiń