X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dookoła świata w poszukiwaniu przepisu na idealny chleb

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2017 14:04
W poszukiwaniu przepisu na chleb idealny zjeździła kawał świata: w Stambule nauczyła się robić bajgle, od Francuzów podpatrzyła przepis na bostock, czyli czerstwą drożdżówkę. W San Francisco pracowała zaś jako… piekarz. - To miasto przez niektórych nazywane jest światową stolicą chleba. Chyba w żadnym innym miejscu na świecie nie ma tylu piekarzy - mówiła Monika Walecka.
Audio
  • Tajemnice chleba idealnego - rozmowa z Moniką Walecką (Dzień Kobiet/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/S_Photo

Monika Walecka, Ola Jasińska i Karina Terzoni Monika Walecka, Ola Jasińska i Karina Terzoni

Monika Walecka wróciła do Polski po 5 latach emigracji w USA, gdzie w San Francisco, jako piekarz, poszukiwała chleba idealnego. - Tam ludzie lubią i potrafią jeść. Stoją godzinami w kolejkach, by zjeść dobrego rogalika - mówiła Walecka. - Jedzenie się tam celebruje. Stawia się na kuchnię sezonową, świeże warzywa i owoce, oliwę zamiast innych tłuszczów i mięso dobrej jakości - wymieniała.

Mówiła także o swoim sposobie na stworzenie w domu miejsca, za którym wszyscy będą tęsknić, a jej zdaniem centralnym punktem powinien być... kuchenny stoł. - Zawsze marzyłam o tym, by w domu mieć piękny stół. Ten mebel był zawsze w centrum rodzinnego życia. Przez całe moje dzieciństwo drewniany stół stał w kuchni pod ścianą i to przy nim przyjmowani byli goście, tam wszystko się działo - wspominała w Czwórce.

Opowiadała też historię pewnej deski, znalezionej na posesji nieznajomego Chińczyka, która stała się początkiem dla tytułowego "drewnianego stołu" w jej książce. Mówiła też o specyficznej "kuchni kalifornijskiej" i zdradziła swój sposób na zrobienie idealnego ciasta drożdżowego.

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Karina Terzoni i Aleksandra Jasińska

Gość: Monika Walecka (autorka książki "Opowiadania drewnianego stołu")

Data emisji: 21.04.2017

Godzina emisji: 7.10

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

W street foodzie liczy się inwencja

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2016 10:11
A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na długowieczność. Jak to robią w Japonii?

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2017 11:39
Japończycy jedzą tak, aby nasycić się jedynie w 80 procentach, a ich śniadanie to kawał porządnego posiłku. - Jesteśmy tym, co jemy, dlatego Japończycy już od małego uczeni są ważnych zasad zdrowia - tłumaczy w Czwórce Alicja Than, japonistka i restauratorka.     
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wielkie i małe marzenia seniorów. Jak o nie dbać?

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2017 12:24
- Seniorzy mają najróżniejsze marzenia i potrzeby. Czasem chcą po prostu przejść się na starówkę, usiąść w ulubionej kawiarni, albo zobaczyć jak zmieniło się miejsce, w którym kiedyś mieszkali - mówi w Czwórce Natalia Duszeńska, studentka pielęgniarstwa i laureatka Nagrody Pielęgniarskiej szwedzkiej królowej Sylwii.
rozwiń zwiń