Tajska kawiarnia zakazuje wstępu influencerom

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2020 18:54
Jedna z tajskich kawiarni na swoim profilu na Istagramie napisała, że influencerzy nadmiernie fotografujący jedzenie nie są widziani. Oświadczenie wywołało niemałe zamieszanie wśród klientów.
Audio
  • Kawiarnie bez influencerów? Takich miejsc jest coraz więcej (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: GaudiLab/Shutterstock

Właściciele i obsługa restauracji argumentowali, że osoby skupiające się na fotografowaniu potraw nagminnie przeszkadzają pozostałym klientom. Przynoszą własne jedzenie, które służy im jako rekwizyt, przestawiają meble i stają na krzesłach, by zrobić jak najlepsze ujęcie.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez 三層甜點工作室 (@mittsumedesserts)

Kawiarnia zakazała wstępu osobom poniżej 16. roku życia (te sprawiały obsłudze najwięcej problemów), obowiązkowe jest także zamówienie jakiegokolwiek posiłku. Niektórzy goście korzystali z przestrzeni lokalu nie składając żadnych zamówień.

Z podobnym zachowaniem influencerów muszą mierzyć się również właściciele polskich restauracji. Gaweł Czajka z restauracji Cały Gaweł w Sopocie na swoim profilu w mediach społecznościowych opisał historię, która miała miejsce w ubiegłe wakacje podczas jednego z festiwali muzycznych w Gdyni. 

- To były obietnice opisania miejsca w superlatywach na swoim profilu instagramowym w zamian za nieograniczoną ilość ulubionego drinka, lub obiad dla dwóch osób i napój. W trakcie festiwalu wystosowano do nas nawet do kilkunastu takich zapytań - opowiadał restaurator. Jak tłumaczył popierając takie praktyki traci nie tylko kawiarnia, ale i inni infuencerzy, którzy, dla których prowadzenie kont społecznościowych to ciężka praca. - W przypadku tamtych zapytań nie na miejscu był przede wszystkim ton tych wypowiedzi. Nie było to kulturalne zapytanie o możliwość współpracy - komentował. 

Co restauratorzy chcą zakomunikować swoim klientom pisząc w mediach społecznościowych, że są "strefą wolną od influencerów"? W rozmowie z Weroniką Puszkar zjawisko komentował Karol Jachymek, kulturoznawca z SWPS. Więcej na ten temat w nagraniu. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Data emisji: 26.02.2020

Godzina emisji: 8.20

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Prasa papierowa odchodzi w zapomnienie. Zostało jej 10-20 lat

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2019 10:39
W grudniu ostatni raz dostaniemy do rąk papierowe wydania niektórych kolorowych czasopism. Na rynku zagranicznym obserwujemy podobne tendencje. Czy to oznacza koniec prasy drukowanej?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Goshiwon, czyli życie na 6 metrach kwadratowych

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2020 11:39
Na mieszkania typu goshiwon decydują się głównie koreańscy studenci i osoby niezamożne. Biurko, szafka, łóżko, mała lodówka, umywalka, prysznic, toaleta - to wszystko można zmieścić w tak niewielkim lokum.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dieta bezmięsna ratuje ćwierć miliona zwierząt rocznie

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2020 14:04
Dzięki popularności roślinnych burgerów co roku ocalane jest 250 tysięcy zwierząt, w tym świń i krów - tak wynika z danych organizacji charytatywnej non-profit World Animal Protection.
rozwiń zwiń

Czytaj także

To kobiety oceniają kobiety. O ich opinie się martwimy

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2020 10:11
Badania pokazują, że kobiety wybierają skromniejszy strój, żeby nie irytować innych kobiet. Jednocześnie każda z nich obawia się oceny, której jest non-stop poddawana. 
rozwiń zwiń