Branża restauracyjna w opałach

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2021 12:30
Mimo apeli Polacy rzadko zamawiają jedzenie z restauracji. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez GfK, co dziesiąta restauracja upadła, a co czwarta zawiesiła działalność. Pomimo że Polacy zamawiają jedzenie częściej niż przed pandemią, jest to jednak za mało, żeby ocalić branżę.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/ vichie81

restauracja koronawirus 1200 free.jpg
Smutna, monotonna gastronomia - to wynik pandemii

Według raportu Corona Mood GfK, statystyczny Polak na jedzenie z dostawą do domu decyduje się średnio raz na półtora miesiąca. Wiele restauracji upadło, ale też wiele na swój sposób szuka oszczędności i próbuje przyciągnąć klientów. - Jest troszkę smutniej, bo nie ma żadnych gości - mówi Barbara, właścicielka jednej z warszawskich restauracji. - Ludzie przychodzą tylko, żeby odebrać swoje danie. Nie widzimy ich buzi, nie możemy mieć z nimi żadnej interakcji poza podaniem sobie po prostu torby z jedzeniem i zapłaceniem kartą.


Posłuchaj
03:29 Czwórka/ Piewsze Słyszę - restauracje 18.03. 2021.mp3 W audycji rozmawiamy o problemach branży restauracyjnej (Pierwsze Słyszę/Czwórka)

 

Niestety statystycznie zamawiamy rzadko i mało. Jak wynika z badania GfK, które jest realizowane od początku pandemii, 1/3 Polaków w ogóle nie zamawia jedzenia na wynos, na taką usługę przynajmniej raz w tygodniu decyduje się tylko 15% Polaków. - Trochę inaczej jest w dużych miastach, gdzie zarówno zasobność portfela konsumenta jest większa, jak i sama oferta restauracji - tłumaczy Dominika Grusznic-Drobińska z GfK Polonia. - W dużych miastach, przynajmniej raz w tygodniu zamawia ok. 30% respondentów.

Korzystając z usług jedzenia na wynos, najczęściej decydujemy się na dania, których wykonanie jest czasochłonne, takie jak sushi, albo łatwe w transporcie, jak pizza, kebab czy hamburger. Jak mówi ekspertka, średnia wartość zamówienia w skali całej Polski wynosi prawie 70 zł, jednak przeważają zamówienia od 20 do 50 zł. Ale już w dużych miastach kwota za zamawiane dania wynosi średnio 100 zł na jedno zamówienie.

Czytaj także:


shutterstock carbonara spagheti 1200.jpg
Spaghetti carbonara. Jak przygotować oryginalne włoskie danie?

Lokale gastronomiczne muszą sobie radzić w różny sposób. - Musieliśmy zredukować ilość personelu - mówi Michał Możdżonek, właściciel jednej z restauracji sushi. - Również trzeba było zmienić system działania restauracji oraz reklamy. Teraz reklamujemy się głównie na portalach społecznościowych.

Tak zresztą robi większość lokali, a to, czy restauracje mogą liczyć na klientów, zależy od proponowanego menu. Okazuje się, że niektóre lokale całkiem dobrze sobie radzą i notują więcej zamówień w dni weekendowe niż przed pandemią. Branżę restauracyjną można wspierać cały czas. Zbliżają się święta, więc dobrym sposobem będzie zamówienie świątecznego cateringu.


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Data emisji: 18.03.2021

Godzina emisji: 07.15

aw

Czytaj także

Warzywa i owoce dla zdrowia i życia

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2019 12:14
Jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie jest elementem zdrowej i zbilansowanej diety promowanej przez Instytut Żywnosci i Żywienia. Niestety tylko 20 procent Polaków spożywa je 2 razy dziennie. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak polska gospodarka przechodzi pandemię?

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2021 10:29
Z danych Eurostatu - które objęły pierwsze trzy kwartały 2020 roku - wynika, że polskie PKB spadło w tym czasie o 2,3 proc. Jednak - choć wiele firm nie przetrwa pandemii - to zdaniem ekspertów całościowy obraz gospodarki jest i tak lepszy niż w wielu innych krajach.
rozwiń zwiń