Przyprawy - patrz na datę ważności. Chroń się przed alergią i pleśnią
 
Wybrzydzasz, bo więcej czujesz?
- Supertaster jest bardzo wrażliwy sensorycznie  - tłumaczy Joanna Mikołajczyk-Stecyna, dr nauk medycznych z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym. - Takie osoby mogą odrzucać gorzkie produkty, bo są one dla nich zbyt intensywne. Z drugiej strony, kiedy przyzwyczają się do ich spożywania, kalafior, brokuły czy liście rukoli mogą stać się ich ulubionymi przysmakami, bo zaczną odczuwać przyjemność z jedzenia tych warzyw.
   05:27   [CZWORKA]Stacja Nauka 9 listopad 2020 supersmak.mp3   Supersmakosz. Czym się zajada, a czego nie lubi? (Stacja Nauka/Czwórka)
 
 
 
Zapach, kolor, smak, sposób spędzania wakacji - dlaczego lubimy różne rzeczy?
 
Więcej smakujesz, gorzej się odżywiasz
Uważa się, że oprócz większej liczby kubków smakowych, supersmakosze mają gen TAS2R38, który jest gorzkim receptorem smaku i wzmaga gorycz w jedzeniu. Prace prowadzone przez naukowców z Poznania dotyczą właśnie gorzkiego smaku i jego wpływu na przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania. - Warzywa są podstawą w każdej piramidzie żywienia, w tej chwili zaleca się nawet, by stanowiły one połowę tego, co mamy na talerzu. Nasze badania mają zachęcić ludzi do zmiany nawyków żywieniowych  - mówi Ewa Bilczak doktorantka z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki. - Chcemy sprawdzić, na ile wrażliwość na goryczkę wpływa na świadome lub mniej świadome odrzucanie gorzkich warzyw. 
 
 
Przepis na kuloodporną kawę. Zafunduj sobie "potężnego kopa"
 
Smak zapisany w genach
A jak to się dzieje, że jedni czują więcej, a inni mniej? - Kubki smakowe i uwarunkowania genetyczne to właściwie jedno i to samo. Jeśli ma się określony wariant genu, to na jego podstawie w organizmie będzie kształtowane białko, które ma wpływ na to, jakie cząsteczki będą się do niego chętniej przyłączać - wyjaśnia dr Mikołajczyk-Stecyna. - Jeśli ktoś ma receptor, który szybko wyłapuje cząsteczki gorzkiego smaku, to ta osoba od razu to odczuwa. W innym przypadku będziemy potrzebować większej intensywności danego produktu, żebyśmy mogli go poczuć. 
Are You a Supertaster? / SciShow
Po raz pierwszy pojęcie "supertaster" zrodziło się pod koniec lat 80., gdy Linda Bartoshuk, specjalistka od badań zmysłów smaku i węchu, odkryła, że istnieją osoby mające tak dużo kubków smakowych, które do tego są tak gęsto upakowane, że odczuwają podstawowe smaki z niebywałą intensywnością. Szacuje się, że ok. 25 proc. populacji to supersmakosze (większość to kobiety), 50 proc. to osoby o średnio wrażliwym zmyśle smaku, a reszta to osoby o mało czułym smaku.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotował: Szymon Majchrzak 
Data emisji: 09.11.2020
Godzina emisji: 12.45
kul