Podróże kulinarne. Litwa od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2021 11:03
Zajrzymy do pełnego sztuki Kowna i do Trok, ostoi Karaimów, jednej z najmniejszych grup etnicznych Europy. W poszukiwaniu umami tym razem wybierzemy się na Litwę.
Panorama Kowna
Panorama KownaFoto: Shutterstock/J. Lekavicius

Zobacz
kuchnia ukraińska barszcz pierogi kiszona kapusta 1200 free.jpg
Z barszczem, warenikami i syrnikami przez Ukrainę

Tam, jak w Polsce, też pachnie chlebem. Tyle, że litewski chleb - "duona" - jest ciemny, gęsty i aromatyczny. Często znajdziemy w nim kminek, a na spodzie bochenka - przypieczone liście tataraku. Bywa też podawany jako zakąska - w postaci przysmażanych na oleju chlebowych paluszków.

Posłuchaj także:

Zobacz
Karpaty Rumunia Gory 1200.jpg
Rumunia. Czy Drakula jadał mamałygę? Jak nie wabić niedźwiedzi?

Żeby nie było tak kulinarnie blisko - spróbujemy także intrygujących przysmaków kuchni karaimskiej. Będą kybyny, gannawy i ak-alwa.

***

Na audycję "W poszukiwaniu umami" - w sobotę (31.08) po godz. 9.00 - zaprasza Martyna Matwiejuk.

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria podróże
Czytaj także

Tajlandia na językach. Jak brzmi i czym smakuje?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2020 17:50
- Język tajski jest bardzo trudny. Zwłaszcza dla Europejczyków - mówi podróżnik Jakub Stempniewicz. - Tajowie posługują się 70 dźwiękami zapisanymi w podobnych do siebie znakach. Co więcej, każda ze spółgłosek w tym języku ma przypisane do siebie jakieś słowo. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Macedonia Północna. Odwiedzamy kraj pełen legend i smaków

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2021 19:10
- Pyszne jedzenie, piękne słońce i niezwykle przyjaźnie nastawieni mieszkańcy - to wszystko znajdziemy w północnej części Macedonii - opowiadała Martyna Matwiejuk, dziennikarka Czwórki.  
rozwiń zwiń