Polskie Radio Dzieciom

Co jeść jesienią? Jakie kolory warzyw wybierać na odporność?

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2022 11:33
Jesień zbliża się wielkimi krokami i choć o odporność powinniśmy dbać przez cały rok, to właśnie jesień jest porą roku, podczas której najczęściej chorujemy. W jaki sposób można nabyć odporność? Co należy jeść, aby przygotować organizm do nadchodzącej jesieni i zimy? Jakie suplementy przyjmować, aby pomóc odporności?  
Żółte oraz pomarańczowe warzywa i owoce zawierają beta karoten, który wzmacnia i odżywia organizm
Żółte oraz pomarańczowe warzywa i owoce zawierają beta karoten, który wzmacnia i odżywia organizmFoto: Pixabay

Nigdy nie jest za późno, aby zmienić coś w profilaktyce swoich działań, ale gdy doszło do infekcji bądź mamy do czynienia z chorobą, działanie natychmiast może nie przynieść oczekiwanych efektów, a z pewnością nie skróci czasu choroby. - Są badania naukowe, które potwierdzają, że wielkie dawki witaminy C fundowane sobie w momencie infekcji są bez sensu – mówiła na antenie Polskiego Radia Dzieciom Magdalena Czyrynda-Kolęda. Lepszym pomysłem od przyjmowania ogromnych dawek witamin jest zwrócenie uwagi na to, co ląduje na naszym talerzu. Wrzesień jest miesiącem, w którym wciąż nie brakuje różnorodnych warzyw i owoców. Zawierają one istotne składniki mineralne i przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. 

Posłuchaj
60:20 2022_09_13 21_59_53_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Kolorowe warzywa i owoce na odporność. Co jeść jesienią?

Żółte oraz pomarańczowe warzywa i owoce zawierają beta karoten, który wzmacnia i odżywia organizm, należą do nich dynie, marchewki czy żółte cukinie. Zielone warzywa i owoce dzięki zawartości chlorofilu wpływają korzystnie na układ krwionośny i wzmacniają czerwone krwinki. Ponadto zawierają witaminę C, a także są źródłem żelaza. Bardzo istotne w diecie wspierającej odporność są także warzywa i owoce fioletowe. Jakie wykazują działanie? A jakie korzyści płyną ze spożywania czerwonych warzyw i owoców? Co jeszcze powinno znaleźć się w diecie na odporność? O tym w audycji Strefa Rodzica na antenie Polskiego Radia Dzieciom. Zapraszamy do wysłuchania. 

Audycja: Strefa Rodzica
Prowadzi: Joanna Fincińska
Gość: Magdalena Czyrynda-Koleda – dietetyk
Data emisji: 13.09.2022
Godzina emisji: 21:00

Strefa rodzica w Polskim Radiu Dzieciom od poniedziałku do piątku od 21.00 do 23.00.

Czytaj dalej:

Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.

Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam! 

Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych

Polskie Radio Dzieciom - nadajemy na dziecięcej fali! 

Zobacz także
Czytaj także

Jak zdrowo rozszerzyć dietę dziecka?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 12:03
Okres letni to dobry moment na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców, wprowadzenie ich do diety dziecka, a także zastąpienie cukru owocową słodyczą. W procesie rozszerzania diety malucha można kierować się metodą Baby Led Weaning, która zakłada m.in. samodzielne jedzenie posiłków oraz spożywanie pokarmów o niezmienionej konsystencji. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas wzbogacania doświadczeń żywieniowych osób najmłodszych? W "Strefie Rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom, porozmawialiśmy o tym z Joanną Anger, blogerką i współautorką książki o sezonowym BLW.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta pudełkowa - plusy i minusy

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2021 16:06
Kiedy mamy dużo obowiązków i zadań do wykonania, zaczyna brakować nam czasu m.in. na przygotowanie w domu jedzenia. Zdarza się również, że w stosunku do diety mamy ściśle określone oczekiwania, np. ma ona na celu pomóc nam schudnąć lub przybrać na wadze. W związku z tym ostatnio coraz bardziej popularne stają się tzw. diety pudełkowe, w tym także dla dzieci, o których w Polskim Radiu Dzieciom w "Strefie Rodzica" opowiedziała blogerka kulinarna i dietetyk kliniczny, Aneta Łańcuchowska.
rozwiń zwiń