Warszawskie jadło według Leopolda Tyrmanda

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2015 14:44
W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o potrawach i lokalach gastronomicznych obecnych w głośnej powieści Leopolda Tyrmanda "Zły".
W dedykacji do Złego Tyrmand napisał: Mojemu rodzinnemu miastu  Warszawie i rzeczywiście jej ulice, place, kawiarnie, jej ruiny oraz tętniące życie ukazał na kartach książki z wielkim pietyzmem. Na zdj. bar gastronomiczny Baltazar przy ul. Malczewskiego w Warszawie
W dedykacji do "Złego" Tyrmand napisał: "Mojemu rodzinnemu miastu – Warszawie" i rzeczywiście jej ulice, place, kawiarnie, jej ruiny oraz tętniące życie ukazał na kartach książki z wielkim pietyzmem. Na zdj. bar gastronomiczny Baltazar przy ul. Malczewskiego w Warszawie Foto: PAP/Woody Ochnio

"Zły" ukazał się drukiem 60 lat temu. Akcja powieści toczy się w Warszawie, gdzie w roku 1954 pojawia się tajemnicza postać mściciela, którego redaktor "Expressu Wieczornego" Edwin Kolanko porównuje do oglądanego w młodości na ekranie Zorra.

Czytaj także
rak 1200.jpg
Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji

O kulinariach w "Złym" opowie Andrzej Potocki.

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (12.09) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski.

jp/mm

Czytaj także

Czas na dietę zgodną ze znakiem zodiaku!

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2015 13:00
Zdaniem naszej ekspertki Małgorzaty Minty byłaby ona równie skuteczna, co dieta oparta na grupie krwi czy całkiem świeża moda na unikanie glutenu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Najważniejsze książki kulinarne Pawła Lorocha

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2015 13:00
Ten autorski wybór poznaliśmy w kolejnej odsłonie cyklu Łukasza Modelskiego "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gdy wdowa po Grochowiaku podawała gołąbki

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 15:00
Czasy ajencji Małgorzaty Grochowiakowej Monika Małkowska wspominała jako najświetniejsze - kulinarnie i intelektualnie - lata warszawskiego lokalu "U plastyków". Rozmawialiśmy bowiem o kuchni schyłkowego PRL.
rozwiń zwiń