W jadłospisie Hiacynta Przetockiego

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2021 11:30
O książce "Postny obiad albo zabaweczka" Hiacynta Przetockiego rozmawialiśmy z prof. Jarosławem Dumanowskim z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu.
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/stock_a

Posłuchaj
27:28 Droga przez mąkę 2021_02_21-10-59-38.mp3 Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim o książce "Postny obiad albo zabaweczka" Hiacynta Przetockiego (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

Do Starego, i młodego Czytelnika.

 

Bracie, co przed obiadem gwizdasz pochadzając,
A suszysz darmo język i gardziel zpluwając,
Czytaj te Wiersze proste; teskno cię nie będzie,
Nim Obiad z kuchnie na stoł gotowy przybędzią.
A jeśli nie nawykłeś czytać, idź do stajnie,
Dodaj koniom ochoty, zapłacąć gwizdanie.

Fragment książki


***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: prof. Jarosław Dumanowski (Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu)

Data emisji: 21.02.2021

Godzina emisji: 11.00​


Czytaj także

Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii"

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2021 13:41
Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rozmaryn - zioło młodości

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 13:00
Rozmaryn to świetny dodatek do mięs, do wołowiny, cielęciny i wieprzowiny, ale także do ryb i innych potraw, którym nada wyrazisty smak i zapach. Najczęściej spotykany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, a w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, czy na Bałkanach rośnie w ogródkach, albo na ulicy. 
rozwiń zwiń