Pomiędzy. Być kimś więcej niż tylko Polakiem

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2016 14:00
– W pewnym okresie młodości moja dwukulturowość stała się problemem. Dziś wiem, że to moje bogactwo – mówiła Ifi Ude, polsko-nigeryjska pisarka i piosenkarka.
Audio
  • Pomiędzy. Doświadczenie dwukulturowości osób mieszkających w Polsce (Inny stan skupienia/Dwójka)
Ifi Ude, polsko-nigeryjska piosenkarka, kompozytorka i autorka tekstów
Ifi Ude, polsko-nigeryjska piosenkarka, kompozytorka i autorka tekstówFoto: Ralf Lotys, CC BY 4.0; Wikimedia Commons

– Gdy byłam mała, nie zauważałam swojej dwukulturowości. Czułam się jak każde inne dziecko – wspominała córka Polki i Nigeryjczyka z plemienia Ibo. – Potem różnice zaczęły być widoczne dla otoczenia i zorientowałam się, że coś się dzieje – dodała, opowiadając o drodze do przekucia dwukulturowości w swój atut.

W Dwójce rozmawialiśmy także z pochodzącą z Palestyny Aidą Amer i Agnieszką Ayşen Kaim o tureckich korzeniach. Mówiły one m.in. o trudności bycia "swojakiem" w jednej z dwóch kultur, problemie zderzenia różnych doświadczeń i oczekiwań kulturowych, a także o tym, kiedy nieszczęście jakiegoś narodu staje się jednocześnie jego bogactwem.

***

Tytuł audycji: Inny stan skupienia

Prowadzi: Piotr Kędziorek

Goście: Ifi Ude (polsko-nigeryjska pisarka, muzyk), Aida Amer (polsko-palestyńska pisarka), Agnieszka Ayşen Kaim (pisarka, tłumaczka, turkolog), Dominika Żukowska (wydawnictwo Poławiacze Pereł)

Data emisji: 13.01.2016

Godzina emisji: 21.30

mc/mm

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Podhalańska Wigilia przez stulecie

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2015 16:00
- Kiedyś to, co zdarzyło się w Wigilię, rzutowało na cały rok - wspominał góralski muzyki i gawędziarz Jan Karpiel-Bułecka w archiwalnej audycji z 1998 roku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ucztowanie nigdy nie jest tylko jedzeniem

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2015 12:00
Dlaczego świętowanie niemal zawsze związane jest ze spożywaniem potraw? Między innymi o tym rozmawialiśmy z autorkami tomu "Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia".
rozwiń zwiń