Ucztowanie nigdy nie jest tylko jedzeniem

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2015 12:00
Dlaczego świętowanie niemal zawsze związane jest ze spożywaniem potraw? Między innymi o tym rozmawialiśmy z autorkami tomu "Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia".
Audio
  • Rozmowa o antropologii jedzenia (Inny stan skupienia/Dwójka)
Czy możemy sobie wyobrazić Wigilię bez wieczerzy? (zdjęcie ilustracyjne)
Czy możemy sobie wyobrazić Wigilię bez wieczerzy? (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Glow Images/East News

- Istotą jedzenia jest dzielenia posiłku czy też ofiarowanie go. Posiłek wprowadza jednostkę do grupy społecznej lub podkreśla jej przynależność - wyjaśniała prof. Anna Wieczorkiewicz. - Im bliższe więzi, tym chętniej zapraszamy do stołu, tym bogatsze przygotowujemy posiłki. Ze znajomym idziemy na kawę, przyjaciela zapraszamy na obiad - dodała Joanna Mroczkowska.

W audycji mowa była także o jedzeniowym boomie w mediach, który obserwujemy od mniej więcej dekady. Co ciekawe, w audycjach kulinarnych wcale nie chodzi o jedzenie i gotowanie...

***

Tytuł audycji: Inny stan skupienia

Prowadzi: Piotr Kędziorek

Goście: prof. Anna Wieczorkiewicz, Joanna Mroczkowska (etnolożki)

Data emisji: 22.12.2015

Godzina emisji: 21.30

mm/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Opancerzone frykasy. Raki w Finlandii

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2015 16:09
Jak Finowie przyrządzają raki, jak przebiegają uczty rakowe i jakie jest ich kulturowe znaczenie? O tym mówiliśmy w "Drodze przez mąkę".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zmarli lubią słodycze. Día de Muertos w Meksyku

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2015 12:00
– Słodycze w kształcie czaszek to kwintesencja kultury, w której życie jest słodkie, a śmierć to tylko pewien etap – mówił Piotr Grajewski, znawca kuchni meksykańskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Chinkali to gruzińska religia"

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2015 13:00
Pyszne kołduny wypełnione bulionem to jeden z wielu gruzińskich przysmaków, o których rozmawialiśmy w Dwójce. Na czym polega sekret tamtejszego smaku?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bóbr to nie tylko wigilijna ryba

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2015 13:00
- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.
rozwiń zwiń