Polskie Radio
Section05

zakupy

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Wystarczy prowadzić w życie kilka zasad

W Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60 proc. żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. Dlatego tak ważne jest planowanie zakupów, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób, przetwarzanie resztek i dzielenie się nadwyżkami. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo żywność marnowanie żywności ekologia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi infografika

10 mld złotych kary dla Biedronki? UOKiK stawia zarzuty

Właścicielowi Biedronki, czyli Jeronimo Martins Polska, grozi kara do 10 proc. obrotu. Urząd Ochrony Konkurencji postawił bowiem JMP zarzuty dotyczące niejasno komunikowanych cen. Co więcej, zarzuty usłyszały też trzy osoby z zarządu JMP. Biedronka przekonuje, że współpracuje z UOKiK, a zasady prezentowania cen wymagają ujednolicenia na poziomie kraju. 
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA POLSKA UOKiK biedronka handel detaliczny