X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ryby na świątecznym stole. Jak je wybierać, by nie szkodzić środowisku?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2017 12:01
Dla wielu Polaków nie ma świąt Bożego Narodzenia bez ryb. - Byłoby dobrze, by apetyt na nie przyszłych pokoleń też mógł być zaspokojony. Dlatego trzeba prowadzić połowy odpowiedzialnie - mówiła Justyna Zajchowska z WWF Polska.
Audio
  • Jak być świadomym konsumentem - rozmowa z Justyną Zajchowską (Dajesz radę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Remistudio

pies swieta 1200.jpg
Zwierzak nie jest rzeczą. Nie powinien być prezentem

Jak wyliczała, obecnie na świecie aż 60 proc. ryb jest poławianych na najwyższym możliwym poziomie. - W Bałtyku przeławiane są m.in. stada dorsza, który jest bardzo cenną rybą - mówiła ekspertka. - Jednym z gatunków ryb, którego zasoby także wydawały się nieograniczone, a którego już w Bałtyku nie ma był jesiotr. W skali globalnej węgorz europejski także jest krytycznie zagrożony wyginięciem - wymieniała ekspertka.

Jak podkreślała, największym zagrożeniem dla ryb jest "nadmierna moc połowowa floty". - Jesteśmy tak doskonale wyposażeni w nowoczesny sprzęt, m.in. sonary, że ryby nie potrafią nam już uciec - mówiła w Czwórce. - Problem wciąż się pogłębia, a zasoby morskie są prawem wszystkich pokoleń - dodała.

Jakie ryby jeść, by jak najmniej szkodzić środowisku? A może w ogóle zrezygnować z jedzenia tych zwierząt dla ich dobra? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. Zapraszamy także do wysłuchania nagrania całej godziny audycji, w której także - jak co tydzień – zajrzeliśmy do radiowej "Poradni dla zwierząt", gdzie na pytania słuchaczy odpowiedział lek. wet. Dawid Jańczak. Zaś w cyklu "Kacper i jego zwierzak" opowiadaliśmy o przedstawicielach kolejnej psiej rasy, tym razem o nowofunladach.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Gość: Justyna Zajchowska (WWF Polska)

Data emisji: 18.12.2017

Godzina emisji: 14.07

kd/kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Święta przez pryzmat kampanii marketingowych. Kim jest dla nas św. Mikołaj?

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2017 16:10
72 proc. z nas deklaruje sprzeciw wobec komercjalizacji świąt. Z drugiej strony sami coraz częściej sprowadzamy je do wymiaru komercyjnego, zamiast duchowego. - Po prostu chcemy wierzyć w św. Mikołaja - mówił dr Karol Jachymek, kulturoznawca.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Zapach świąt" - przepisy i DIY blogerów kulinarnych

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2017 19:00
Jeszcze kilka lat temu, aby dotrzeć do czytelnika, wielu autorów publikowało swojej przepisy w internecie. Obecnie możemy zauważyć odwrotny trend. Coraz więcej popularnych blogerów kulinarnych wydaje indywidualne lub zbiorowe książki kucharskie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kosmetyczne prezenty. Jakich produktów nie wybierać?

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2017 14:22
- Jeśli chcemy obdarować bliską osobę produktem kosmetycznym musimy pamiętać czemu służyć ma taki upominek i czy nasz wybór jest dla tej osoby odpowiedni – przekonywała Agnieszka Zielińska, skin ekspert.
rozwiń zwiń