"Zapach świąt" - przepisy i DIY blogerów kulinarnych

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2017 19:00
Jeszcze kilka lat temu, aby dotrzeć do czytelnika, wielu autorów publikowało swojej przepisy w internecie. Obecnie możemy zauważyć odwrotny trend. Coraz więcej popularnych blogerów kulinarnych wydaje indywidualne lub zbiorowe książki kucharskie.
Audio
  • Blogerki Anna Pytkowska i Agata Chmielewska o książce "Zapach Świąt" (Czat Czwórki)
12 blogerek prowadzących blogi z kategorii kulinaria i DIY wspólnie stworzyły fantastyczną książkę, która jest zbiorem przepisów i pomysłów DIY na Święta Bożego Narodzenia.
12 blogerek prowadzących blogi z kategorii kulinaria i DIY wspólnie stworzyły fantastyczną książkę, która jest zbiorem przepisów i pomysłów DIY na Święta Bożego Narodzenia.Foto: pixabay/together-magazine

Właśnie ukazała się książka "Zapach świąt", w której 13 blogerek przedstawia swoje pomysły na potrawy i ozdoby, a także prezenty DIY. Pomysłodawczyni projektu opowiadała jak doszło do powstania i wydania świątecznego zbioru przepisów autorek z polskiej blogosfery - Bardzo często sięgamy po książki kulinarne. Są kompendium wiedzy i możemy je mieć zawsze przy sobie. Przyjemnie jest otworzyć książkę, kiedy się gotuje, spojrzeć raz jeszcze na przepis, mieć ulubione receptury zebrane w jednym miejscu - mówiła.

Karol Okrasa Zazwyczaj w Internecie działają ludzie, którzy chcą się czymś pochwalić, a kiedy się czymś chwalimy oznacza to, że coś nam wyszło, dlatego uważam, że warto z takich inspiracji korzystać

Rozmówczyni Piotra Firana opowiadała o procesie przygotowań publikacji przepisu w internecie, w tak gorączkowym okresie, jakim są święta Bożego Narodzenia - Każda blogerka kulinarna przygotowania do świąt rozpoczyna 2-3 tygodnie wcześniej. Po to, żeby przygotować potrawy, opublikować je na blogu, aby czytelnicy mogli z nich skorzystać jeszcze przed świętami - opowiadała jedna z blogerek.

Karol Okrasa To, że coraz więcej ludzi gotuje jest dobrym trendem. Zwracamy uwagę już nie tylko na to, co jemy, ale również jak to zostało przygotowane i skąd pochodzą dane produkty. Prowadzenie blogera kulinarnego służy edukacji, którą jak najbardziej popieram

Jak duże jest zjawisko polskiej blogosfery kulinarnej? Jak rozpoznać "smaczny" blog? Co będziemy mogli znaleźć w książce "Zapach Świąt"? Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: w rozmowie z Anną Depczyńską kucharz Karol Okrasa, w studiu Czwórki: Anna Pytkowska (autorka bloga nietylkopasta.pl) oraz Agata Chmielewska (eksperymentalnie.com)

Materiał przygotował: Anna Depczyńska

Data emisji: 6.12.2017

Godzina emisji: 16.07

ac/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chcesz się najeść? Pałaszuj to, co kaloryczne!

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2017 15:15
-To, co proponujemy, to wbrew pozorom zdrowe jedzenie. Bardzo zwracamy uwagę na to, jakie produkty kupujemy. Chodzi o to, żeby miały jak najkrótszy skład - mówili w Czwórce Anita Kilian i Piotr Kuźniewicz, autorzy bloga kulinarnego "Stonerchef".  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tłuszcz, cukier... czy grozi nam fala otyłości?

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2017 19:00
Wnioski z badań przeprowadzonych w Polsce przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) są alarmujące - aż 31 procent ośmiolatków ma nadwagę, z kolei wśród dzieci w wieku 11 i 12 lat aż 20 procent cierpi na otyłość. Dlaczego polskie dzieci tyją?  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Superfoods - superbohaterowie wśród posiłków

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2017 18:25
Najmodniejszym jedzeniem promowanym w ogólnoświatowych mediach są tzw. "superfoods", które nie dość, że dobrze smakują, to zawierają najcenniejsze składniki i minerały pomagające utrzymać nas w dobrym zdrowiu. 
rozwiń zwiń