X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Psychokulinarne szkice w "Książce kucharskiej Zygmunta Freuda"

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2019 17:13
Zastnawialiście się kiedyś nad filozofią jedzenia? Autorzy książki "Książka kucharska Zygmunta Freuda" James Hillman i Charles Boer udowadniają, że odpowiedni dobór składników wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i kubki smakowe.
Audio
Zygmunt Freud na fotografii Maxa Halberstadta, ok. 1922 r.
Zygmunt Freud na fotografii Maxa Halberstadta, ok. 1922 r. Foto: Wikimedia Commons/domena publiczna
Książka kucharska Zygmunta Freuda - James Hillman, Charles Boer Książka kucharska Zygmunta Freuda - James Hillman, Charles Boer
By utrzymać dobrą kondycję naszego zdrowia psychicznego w kuchni należy - stosować się do kilku ważnych zasad. Wszystkie miały rzekomo zostać spisane w formie książki kucharskiej przez ojca psychoanalizy Zygmunta Freuda. 
Książka, jak się okazuje nie jest niestety jego autorstwa, ale autorzy na podstawie cytatów z jego książek, listów i prac poświęconych
jego osobie stworzyli dzieło niezwykłe - postanowili  podstawowe zagadnienia z zakresu psychoanalizy zamienić na porady przygotowywania potraw. - Co warto podkreślić, książka jest napisana językiem Freuda. Oddanie jego żargonu świetnie udało się autorom - zwracała uwagę dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta. 

I dodawała, że choć historia stworzenia przez austriackiego lekarza książki kucharskiej to najprawdopodobniej fanfiction, to przepisy, które w niej znajdziemy są prawdziwe i każdy z nas będzie w stanie je odtworzyć we własnym domu. A znajdziemy w niej podpowiedzi, jak przyrządzić m.in. "pokarm Junga", "półmisek Frau Salome", albo "kluski z macy Mojżesza". 

Czy zebrane przepisy mówią coś o Zygmuncie Freudzie, albo o czasach, w których żył? Skąd pochodzą te przepisy? Więcej na ten temat w nagraniu. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)

Data emisji: 25.08.2019

Godzina emisji: 13.15

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Co by jadł Mały Książę? Może pączki z różą?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2019 11:15
- "Mały Książę" to na pewno bardzo ważna książka, którą każdy powinien przeczytać i jestem za tym, żeby ją czytać - mówi Maja Margasińska, znawczyni literatury. - Co ciekawe żaden z bohaterów książek Antoine'a de Saint-Exupéry'ego nie je - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przy wspólnym stole z Mariną Abramović

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2019 09:45
Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Krwawa strawa. Co jedzą bohaterowie "Gry o tron"?

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2019 15:21
15 kwietnia się rozpocznie się finał serialu "Gra o tron". Z tej okazji w dzisiejszej odsłonie "Sztuki jedzenia" zajrzeliśmy do królewskiej kuchni i sprawdziliśmy, co jadali bohaterowie kultowej serii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nestor Grojewski. Mistrz włoskiej kuchni łączy kino i kulinaria

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2019 13:04
Karmił m.in. Cameron Diaz, Matta Damona i Leonarda DiCaprio. Był osobistym kucharzem Martina Scorsese. Po wielu latach spędzonych we Włoszech, Nestor Grojewski wrócił do Polski. 
rozwiń zwiń