Cookies, czyli jak połączyć jedzenie ze sztuką

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2018 12:47
W "Sztuce jedzenia" przedstawimy tajemniczy projekt Cookies z Wrocławia. Twórcy łączą w nim kulinaria, sztuki performatywne i wizualne.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: GANNA MARTYSHEVA/shutterstock.com

Badanie terenowe, w którym obszarem badań stają się nasze kubki smakowe i zmysły. Testujemy pokarmy, płyny, molekuły i afekty. Smakujemy je i połykamy. Sprawdzamy, co dzieje się, gdy konsystencja przestaje zgadzać się ze smakiem, a smak z zapachem. I czego wtedy chce uwikłane w trawienno-emocjonalno-kulturowe procesy ciało.

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (29) od godz. 15.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

kd

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria
Czytaj także

Antyporadnik: jak się nie najeść podczas wakacji?

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2017 18:14
W wakacyjnym antyporadniku sprawdzamy, jak skutecznie zepsuć sobie letnią labę. Tym razem o to, jak się nie najeść podczas urlopu, zapytała Marta Hoppe.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Niemiecki hamburger - bezsprzeczny symbol Ameryki

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2018 11:00
28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś kojarzy się on głównie z Ameryką, ale przybył tam wraz z niemieckimi imigrantami. Hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa - był serwowany na pokładzie statków Hamburg America Line już w 1847 rok. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 10:40
- Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek.   
rozwiń zwiń