Czarne risotto. Jak poczuć smaki Chorwacji we własnej kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2022 10:19
Crni rižot, czyli risotto z mątwy to serwowane na chorwackim wybrzeżu tzw. czarne risotto. Wygląda tajemniczo, a jego smak oczarował niejednego. - Sekretem tego dania jest tusz mątwy - mówi mistrz kuchni i bloger Rafał Kołodziej
Czarne risotto to przysmak Chorwacji
Czarne risotto to przysmak ChorwacjiFoto: Shutterstock/Dani Vincek

Czarne risotto fascynuje swoim kolorem. Jego smak z pewnością zachwyci miłośników dań rybnych i tych, którzy uwielbiają frutti di mare. W tej potrawie ryż barwiony jest atramentem kałamarnicy. Najlepiej by było, żeby atrament był świeży, co możliwe jest w Chorwacji, jednak w Polsce może być trudne do zdobycia, ale nie niemożliwe.

Potrawa została zaimportowana do Chorwacji z Wenecji ok XIV do XVII wieku. Wenecja w dobie swej świetności odcisnęła ogromny wpływ na całym chorwackim wybrzeżu - podkreślał Rafał Kołodziej, bloger i mistrz kuchni. - U nas ten atrament można oczywiście sprowadzić przez internet, tamtejsi kucharze jednak barwią ryż na miejscu. Wyciągają go z mątwy i dodają do risotto. W ciągu chwili z białego ryżu robi się czarny - opowiadał. 

Dziś crni rižot to popularna przystawka w chorwackich domach. Jednak danie jest bardzo sycące, więc bez problemu możemy je traktować jako główny posiłek. W Dalmacji bywało ono nawet daniem wigilijnym. Jak tłumaczył gość Czwórki, nie ma jednego przepisu na risotto. - W zależności od regionu, miasta i smaku kucharza risotto smakować będzie inaczej - podkreślał ekspert. - Można dodawać różne zioła: tymianek, pietruszka, rozmaryn. Jedni dodają czosnek i cebulę, inni stawiają na pomidory. Dodaje się także różne owoce morza. Typowe, kremowe risotto ma charakterystyczny kolor, ale po wzbogaceniu go sokiem z cytryny już go odmienimy - mówił. 

Do przygotowania tej wyjątkowej potrawy potrzebne nam są przede wszystkim ryż, kalmary, wino oraz przyprawy. - Sam wybieram kalmary - ok 500 g. Potrzebujemy ryż do risotto - ok 250 g., do tego czosnek, czerwoną cebulę, odrobinę przecieru pomidorowego, parmezan, świeżą pietruszkę, oliwę z oliwek, bulion - tu można użyć warzywnego lub rybnego, i nasz tajemniczy składnik, czyli tusz z mątwy - wyliczał Rafał Kołodziej.

Posłuchaj
10:29 czwórka risotto 2022_07_23-17-14-31.mp3 Jak przygotować legendarne czarne risotto we własnym domu? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Sprawdź także:

Jak podkreślał, risotto wymaga od swojego twórcy czasu i cierpliwości. - Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kalmary. Dodajemy cebulę i czosnek, wciąż smażymy. Wsypujemy ryż, dodajemy przecier, mieszamy, grzejemy, dolewamy wina i odparowujemy, stopniowo dodajemy bulion, czekamy aż ryż go wchłonie, jednocześnie mieszając - tłumaczył. - Gdy ryż będzie al dente, wyłączamy temperaturę, dodajemy tusz, odrobinę masła i parmezanu. Dodajemy sól pieprz, przykrywamy i zostawiamy na jakiś czas, by danie ładnie się połączyło. Podajemy dodając cytrynę, posypujemy pietruszką - mówił ekspert.   

Czytaj także:

- W tym daniu przeważać będą smaki rybne, dzięki składnikom, czyli mątwie i owocom morza. Można je jednak przygotować bez problemu we własnej kuchni - podkreślał ekspert. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Rafał Kołodziej (autor bloga rafalcook.com)

Data emisji: 23.07.2022 

Godzina emisji: 17.15

kd

Czytaj także

Bajgle amerykańskie lub krakowskie - jak przygotować je we własnej kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2022 12:00
W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku przeniesione do współczesności

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 11:05
W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. 
rozwiń zwiń