Sery, owoce morza, tarty - kulinarna podroż do Paryża

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2021 09:53
Na kulinarną podróż zabierzemy Was tym razem nad Sekwanę. Francuzi słyną ze swojej bogatej tradycji kulinarnej, wykwintnej kuchni i wyrafinowanego smaku.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Victor Ciobanu

Macedonia Skopje 1200.jpg
Macedonia Północna. Odwiedzamy kraj pełen legend i smaków

Pamiętająca czasy Ludwika XV zupa cebulowa, dojrzewające sery, owoce morza, tarty i quiche, to dania które znajdziemy na francuskim stole. Są też bardziej kontrowersyjne specjały, takie jak foie gras, ślimaki i żabie udka.

Posłuchaj także:

Jednym z atutów francuskiej kuchni są desery. Zaprosimy Was na wykwintny crème brûlée. Będzie francusko, ale subiektywnie. Jak zawsze u Martyny Matwiejuk.

***

Na audycję "W poszukiwaniu umami" zapraszamy w sobotę (14.08). program poprowadzi Martyna Matwiejuk

kd

 

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie

Czytaj także

Azja, origami, "Parasite" i czerwony dywan, czyli Festiwal Pięciu Smaków

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2020 13:29
25 listopada ruszy internetowa odsłona festiwalu. Tym razem, zgodnie z dalekowschodnim kalendarzem lunarnym, patronuje jej Metalowy Szczur. 
rozwiń zwiń