Trąbizupki i złapiekanki. Kulinarne zamienniki

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2016 12:00
W "Drodze przez mąkę" spotkamy się z Pawłem Brylskim, autorem strony internetowej nokuchwa.pl (Nowa Kuchnia Warszawska).
Fragment Martwej natury z owocami, orzechami i serem Florisa van Dycka. Obraz z 1613 r.
Fragment "Martwej natury z owocami, orzechami i serem" Florisa van Dycka. Obraz z 1613 r.Foto: wikimedia/domena publiczna

Paweł Brylski jest literaturoznawcą, który bada wzajemne relacje języka, jedzenia i miasta. W Dwójce porozmawiamy z nim na temat zamienników w kuchni.

***

"Drogą przez mąkę" pobrniemy w sobotę (30.01) w godz. 12.00-12.30. Na audycję zaprasza Łukasz Modelski.

mc/mm

Czytaj także

Czy w 2016 polska kuchnia podbije świat?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 14:00
- W polskiej gastronomii bardzo wyraźnie widać narodową dumę. Tylko taką kuchnią zbudujemy naszą pozycję na świecie - podsumowała ostatnie 12 miesięcy Justyna Adamczyk, szefowa przewodnika "Gault & Millau".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2016 16:10
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała"

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2016 12:00
- U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nadchodzi moda na restauracje monokulturowe

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2016 13:00
- W Polsce na razie przejawia się to "burgerowniami" i "humusiarniami", ale możemy spodziewać się kolejnych typów lokali wyspecjalizowanych w jednym daniu - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń