Noma. Sekrety najlepszej restauracji świata

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2015 12:00
Kopenhaska restauracja słynie nie tylko ze znakomitej kuchni, ale i z bajecznej obsługi. O fenomenie tego lokalu opowiadała w Dwójce Flawia Borawska, młoda kucharka, która odbyła tam staż.
Audio
  • Flawia Borawska o funkcjonowaniu restauracji Noma (Droga przez mąkę/Dwójka)
W roku 2014 Noma została uznana przez brytyjskie czasopismo Restaurant za najlepszą restaurację na świecie
W roku 2014 Noma została uznana przez brytyjskie czasopismo "Restaurant" za najlepszą restaurację na świecieFoto: PAP/NIKOLAI LINARES

- W Nomie nie ma menu, każdy dostaje to samo - opowiadała Flawia Borawska w audycji "Droga przez mąkę". Rozmówczyni Łukasza Modelskiego podkreślała, że stoły obsługują najczęściej sami szefowie kuchni, którzy dzielą się z gośćmi wiedzą na temat podawanych potraw. Kucharka zdradziła, na czym polega sekret nienagannego wyglądu tych niezwykłych kelnerów, czynnie uczestniczących przecież w przygotowywaniu jedzenia.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Flawia Borawska (kucharka)

Data emisji: 19.12.2015

Godzina emisji: 12.00 

bch/mg

Czytaj także

Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Prezent dla smakosza? Oczywiście książka!

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2015 13:57
Święta za pasem. Coraz intensywniej myślimy o tym, czym obdarować bliskich. Mamy kilka podpowiedzi dla naszych słuchaczy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bóbr to nie tylko wigilijna ryba

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2015 13:00
- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.
rozwiń zwiń