Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
Audio
  • Maria Barbasiewicz o historii obyczajów kulinarnych od końca XVIII do połowy XX w. (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zupa rumfordzka była wywarem z kości, fasoli, grochu, ziemniaków, kaszy i warzyw (zdj. ilustracyjne)
Zupa rumfordzka była wywarem z kości, fasoli, grochu, ziemniaków, kaszy i warzyw (zdj. ilustracyjne)Foto: Republica/pixabay/CC0 Public Domain

Publikacja skupia się na okresie największych zmian w dziejach kuchni, jedzenia, gotowania i obyczaju kulinarnego. Maria Barbasiewicz snuje opowieść w kontekście gwałtownych przemian społecznych, ekonomicznych i politycznych od końca XVIII do połowy XX w.

W swojej pracy autorka często zwraca uwagę na kontrasty. Gdy w XIX stuleciu angielska klasa średnia jadała zupy żółwiowe, łososie, króliki, gołębie, a nawet skowronki i łabędzie, żyjący w nędzy robotnicy 80 procent dochodów przeznaczali na chleb - podstawowy, a często jedyny składnik ich posiłków. Klęski głodu były prawdziwym problemem tej klasy społecznej.

Ratunkiem dla głodujących okazała się zupa rumfordzka, której przepis opracował fizyk i wynalazca Benjamin Thompson. Nazwa pożywnej potrawy wzięła się od jego tytułu hrabiowskiego, ten zaś związany był z pewną romantyczną historią.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Maria Barbasiewicz (historyk, pisarka, autorka m.in. książki "W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX w. ")

Data emisji: 21.11.2015

Godzina emisji: 12.00

mc/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Złoty węgorz i literatura, która leczy z szaleństwa

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2015 15:00
Dwie późne książki czeskiego pisarza Oty Pavla to rezultat kilkuletnich zmagań z chorobą psychiczną. Jednym z ważnych elementów tej twórczości jest pewna smaczna ryba.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Błogosławione menu. Czym raczyli się święci?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 16:00
Święta Hildegarda z Bingen przestrzegała przed jedzeniem truskawek, zalecała za to orkisz, kasztany i koper włoski. O wiele lepszą ofertę miał dla smakoszy święty Patryk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zmarli lubią słodycze. Día de Muertos w Meksyku

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2015 12:00
– Słodycze w kształcie czaszek to kwintesencja kultury, w której życie jest słodkie, a śmierć to tylko pewien etap – mówił Piotr Grajewski, znawca kuchni meksykańskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Chinkali to gruzińska religia"

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2015 13:00
Pyszne kołduny wypełnione bulionem to jeden z wielu gruzińskich przysmaków, o których rozmawialiśmy w Dwójce. Na czym polega sekret tamtejszego smaku?
rozwiń zwiń