X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
Audio
  • Maria Barbasiewicz o historii obyczajów kulinarnych od końca XVIII do połowy XX w. (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zupa rumfordzka była wywarem z kości, fasoli, grochu, ziemniaków, kaszy i warzyw (zdj. ilustracyjne)
Zupa rumfordzka była wywarem z kości, fasoli, grochu, ziemniaków, kaszy i warzyw (zdj. ilustracyjne)Foto: Republica/pixabay/CC0 Public Domain

Publikacja skupia się na okresie największych zmian w dziejach kuchni, jedzenia, gotowania i obyczaju kulinarnego. Maria Barbasiewicz snuje opowieść w kontekście gwałtownych przemian społecznych, ekonomicznych i politycznych od końca XVIII do połowy XX w.

W swojej pracy autorka często zwraca uwagę na kontrasty. Gdy w XIX stuleciu angielska klasa średnia jadała zupy żółwiowe, łososie, króliki, gołębie, a nawet skowronki i łabędzie, żyjący w nędzy robotnicy 80 procent dochodów przeznaczali na chleb - podstawowy, a często jedyny składnik ich posiłków. Klęski głodu były prawdziwym problemem tej klasy społecznej.

Ratunkiem dla głodujących okazała się zupa rumfordzka, której przepis opracował fizyk i wynalazca Benjamin Thompson. Nazwa pożywnej potrawy wzięła się od jego tytułu hrabiowskiego, ten zaś związany był z pewną romantyczną historią.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Maria Barbasiewicz (historyk, pisarka, autorka m.in. książki "W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX w. ")

Data emisji: 21.11.2015

Godzina emisji: 12.00

mc/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Złoty węgorz i literatura, która leczy z szaleństwa

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2015 15:00
Dwie późne książki czeskiego pisarza Oty Pavla to rezultat kilkuletnich zmagań z chorobą psychiczną. Jednym z ważnych elementów tej twórczości jest pewna smaczna ryba.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Błogosławione menu. Czym raczyli się święci?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 16:00
Święta Hildegarda z Bingen przestrzegała przed jedzeniem truskawek, zalecała za to orkisz, kasztany i koper włoski. O wiele lepszą ofertę miał dla smakoszy święty Patryk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zmarli lubią słodycze. Día de Muertos w Meksyku

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2015 12:00
– Słodycze w kształcie czaszek to kwintesencja kultury, w której życie jest słodkie, a śmierć to tylko pewien etap – mówił Piotr Grajewski, znawca kuchni meksykańskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Chinkali to gruzińska religia"

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2015 13:00
Pyszne kołduny wypełnione bulionem to jeden z wielu gruzińskich przysmaków, o których rozmawialiśmy w Dwójce. Na czym polega sekret tamtejszego smaku?
rozwiń zwiń