Polskie Radio
Section05
Łukasz Modelski

Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać?

Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski

Jedzenie w wydaniu historycznym. Jak powstały najpopularniejsze potrawy?

Z wykształcenia jest historykiem sztuki i kultury średniowiecza. Z zawodu natomiast jest redaktorem; tworzy reportaże historyczne i wywiady oraz książki dotyczące kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi również audycję o związkach jedzenia z literaturą. Teraz z kolei Łukasz Modelski, bo o nim mowa, wydał książkę "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". A w "Zagadkowej niedzieli" opowiedział, jak powstały popularne potrawy.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Katarzyna Stoparczyk Łukasz Modelski gotowanie pizza kanapki kulinaria

Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy?

Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Łukasz Modelski Małgorzata Minta media społecznościowe

Bez masła nie ma dobrej kuchni

Źródło przyjemności, smak wspomnień z dzieciństwa i tajny składnik udanych potraw. Sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Zupy, sosy, desery obficie z niego korzystają. Nie bez powodu przez wielu jest uważane za jedno z najgenialniejszych kulinarnych odkryć. "Bez masła nie ma dobrej kuchni" - twierdzi Adriana Marczewska, szefowa kuchni, dziennikarka, autorka książki "Masło. Kulinarny odpowiednik miłości", o której rozmawiamy w "Drodze przez mąkę".
Zobacz więcej na temat:  Dwójka Łukasz Modelski