X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Polskie Radio
Section05
Łukasz Modelski

Kanon kuchni polskiej

- Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw.
Zobacz więcej na temat:  Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Łukasz Modelski kuchnia polska

W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej

- Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce.
Zobacz więcej na temat:  ryby ryba jedzenie Łukasz Modelski Gieno Mientkiewicz STYL ŻYCIA

Paco Roncero i jego kuchnia jako kulinarny spektakl

- "Ogród" to jedyne danie, które powtarzam w menu od sześciu sezonów. To słynna i badzo pracochłonna przystawka, która unosi się w koszyku przyczepionym do balona i ląduje na stole. Drewniana skrzynka z przystawkami ułożonymi na kształt ogrodu pełnego grządek jest bardzo malownicza i niezwykle popularna wśród gości mojej restauracji - mówił w Dwójce światowej sławy hiszpański kucharz.
Zobacz więcej na temat:  kuchnia hiszpańska kulinaria Łukasz Modelski KULTURA

Słoweńska kuchnia i golf. Spotkanie z Aną Roš

- Pierwsza lekcja gotowania, którą dostałam, polegała na tym, że przyjaciel mojego męża uczył mnie powtarzalności dań. Na konkretnej potrawie. Kiedy przyjechał następnym razem, to, co mu podałam, było rożne od tego, co wspólnie zrobiliśmy. On na to: "W kuchni musisz umieć powtórzyć to samo. To tak jak z golfem" - mówiła w Dwójce światowej sławy szefowa kuchni. 
Zobacz więcej na temat:  kuchnia kulinaria restauracja KULTURA Łukasz Modelski