Kanapka z czereśnią? Czemu nie! Czereśnie, czyli owoce tzw. wiśni ptasiej, były znane już Etruskom, którzy sadzili drzewa owocowe. Historia ich wędrówki została opisana przez Pliniusza Starszego, który w swoim dziele "Historia naturalis" stwierdził, że pierwsze czereśnie do Rzymu z miasta Cerasus w Poncie przywiózł słynny Lukullus. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń kanapki owoce czereśnie
Portugalskie specjały Flaczki, kanapka francesinha, ryby w wielu różnych wariacjach, także suszone, ośmiornica, a może.. cały kociołek pełen różności? Sprawdźmy, co smacznego można zjeść na zachodnich krańcach Europy. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Sandwich cubano. Wyczaruj karaibski smak we własnej kuchni Sandwich cubano to kanapka, której historia zaczyna się na karaibskiej wyspie, ale została spopularyzowana na Florydzie. Składa się z pieczeni wieprzowej, szynki, ogórków konserwowych, sera i musztardy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Mateusz Kulik kanapki STYL ŻYCIA wakacje magazyn wakacyjny
Lody typu sorbet owocowy, czekoladowe, z orzechami? Tak przygotujesz je w domu Latem mamy ochotę na lody. Jak przygotować je własnoręcznie? Tak, by miały pyszny smak, który najbardziej nam odpowiada, a przy tym były zdrowe i niskokaloryczne? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Patryk Kuniszewicz wakacje zabawa Agata Nowotnik magazyn wakacyjny
Coś wymyślnego z… pomidora czekoladowego! Zanim pomidory trafiły na nasz stół, pokonały długą i burzliwą drogę – początkowo były uważane za trujące. Roślina ta pochodzi z zachodniej części Ameryki Południowej. Pierwsze z nich do Europy sprowadzili Hiszpanie, a to, że nazywamy je "pomidorami", zawdzięczamy Włochom. W ich języku "pomi dei mori" to "jabłka wrzosowisk". Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń pomidory
Kuchnia Irlandii Ryba z frytkami czy stek? A może zupa z serem cheddar i placki ziemniaczane? Nie zapominajmy o owocach morza! Posłuchajcie, co najchętniej jada się w Irlandii. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Irlandia
Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu? Kotlet schabowy i tonkatsu - wyglądają niemalże identycznie, jednak różnice między nimi są dość istotne. Występują one zarówno w doborze składników, sposobie przyrządzania, jak i metodzie podawania. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia japońska STYL ŻYCIA hobby Mateusz Kulik
Tonkatsu - kotlet schabowy po japońsku Sushi, miso i ramen to pierwsze skojarzenia z kuchnią japońską. Tymczasem mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni zajadają się także własną wersją schabowego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia japońska
Jak zostać profesjonalnym szefem kuchni? To najważniejszy pracownik na zapleczu każdej restauracji. Jakie trzeba spełnić warunki, żeby nim zostać? O tym w najbliższym wydaniu audycji. Zobacz więcej na temat: Czwórka praca Dominika Klimek kuchnia restauracja STYL ŻYCIA
Trzyskładnikowy deser z truskawkami według Gai Kuroń W tym wydaniu audycji Gaja Kuroń przygotowała trzyskładnikowy deser z truskawkami – owocami, które nie pojawiłyby się w naszej kuchni, gdyby nie… zachcianka pewnego kapryśnego władcy. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia truskawki Gaja Kuroń
Zróbmy lemoniadę! Świetny, orzeźwiający napój na gorące dni. Cytrynowa, porzeczkowa czy pomarańczowa, z dodatkiem mięty, imbiru, limonki.. Możliwości jest mnóstwo! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Kulinarne podróże. Witajcie w Belgii! Ryby i owoce morza lub kotlety z.. brukselką? Co powiecie na frytki z majonezem w bułce? A może jednak gofry i pyszne czekoladki? Witajcie w Belgii! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Belgia
"Bałagan" do jedzenia. Jak smakuje kanadyjski poutine? Syrop klonowy to nie jedyny kulinarny wynalazek Kanadyjczyków. Na liście jest jeszcze danie poutine. - To frytki oblane sosem pieczeniowym i posypane grudkami sera, który na moje oko, przypomina oscypek - opowiada Monika Grzelak autorka bloga Oh Kanada. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Kanada Mateusz Kulik
Gaja Kuroń gotuje w "Kuchni z jajem"! Chyba każdy z nas stanął kiedyś przed podobnym dylematem: stajemy przed otwartą lodówką i… nie mamy pojęcia, co przygotować z produktów, które ją wypełniają. Koniec z tym! Z pomocą wszystkim, którzy nie wiedzą, co ugotować spieszy Gaja Kuroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA bób kuchnia Gaja Kuroń
Kulinarne podróże. Dania Kolejna odsłona naszych kulinarnych podroży. W te wakacje kontynuujemy podróż po Europie. Zapraszamy do duńskiego stołu. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Dania
Ciasteczka z krówkami Kruche ciasteczka z ciągnącą krówką w środku - czy to może być dobre? Oczywiście, to jest pyszne. Do dzieła! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA kuchnia francuska Mateusz Kulik
Fartuch kuchenny jako dzieło sztuki Birgit Jürgenssen to austriacka artystka, która poprzez swoje artefakty chce zwrócić uwagę na fakt, że praca kobiet w domu jest ciężka i niedoceniana. Zobacz więcej na temat: Czwórka sztuki wizualne