Brzuch jak balon? To może być SIBO Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to problem, z którym boryka się prawie 20% populacji. Choć jelitowe bakterie są potrzebne, czasami jest ich dużo za dużo i produkują gaz, który jest przyczyną bólu i ogromnych dolegliwości. Gościem w audycji "Samo zdrowie" była Agnieszka Madejczyk, dietetyczka kliniczna, z którą o objawach, przyczynach SIBO, także o tym, jak ważne, także dla psychiki, jest leczenie tego schorzenia rozmawiała Małgorzata Telmińska. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie dieta mikrobiota
Jelita - nasz "drugi mózg" odporności. Jak je wspierać? W audycji "Grzejemy!" dowiemy się, jak duży wpływ na naszą odporność ma zdrowie jelit, co jest kluczowe dla zachowania pełni sił. Opowiemy również o tym, jak regularna aktywność fizyczna pomaga utrzymać równowagę w intensywnym życiu. W temat, kluczowej w jesiennym okresie profilaktyki zdrowotnej, wprowadzi nas dietetyczka kliniczna - Roksana Środa, oraz aktor i sportowiec - Tomasz Ciachorowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka jesień odporność
Przeszczep bakterii jelitowych metodą leczenia depresji? Obiecujące wyniki badań Depresja, na którą cierpi ponad 280 mln ludzi na całym świecie, coraz częściej jest wiązana w badaniach z zaburzeniami równowagi mikroflory jelitowej (mikrobioty). Przeszczep mikrobioty jelitowej może być terapią wspomagającą leczenie depresji, szczególnie u pacjentów, którzy cierpią na zaburzenia w pracy jelit, jak np. zespół jelita drażliwego (IBS) – sugerują wyniki analizy opublikowanej na łamach czasopisma "Frontiers in Psychiatry". Eksperci ostrzegają jednak, że dowody na to są wstępne. Zobacz więcej na temat: bakterie depresja badania NAUKA
NAUKA Rak jelita grubego atakuje młodych. Winna dieta? Rak jelita grubego coraz częściej dotyka osób młodych, a badania wskazują, że główną przyczyną mogą być wysoko przetworzone produkty spożywcze. Naukowcy ostrzegają, że takie jedzenie może powodować przewlekłe stany zapalne i osłabiać układ odpornościowy. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT choroba nowotwory
Mikroflora jelitowa ma wpływ na pracę mózgu. Bakterie uwielbiają warzywa i owoce Troszcząc się o bakterie żyjące w jelitach, dbamy jednocześnie o prawidłową pracę mózgu. Zmniejszamy ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Przykładem dobrych bakterii są probiotyki, obecne m.in. w kiszonkach, kefirze, jogurtach, co potwierdzają badania prowadzone na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Zobacz więcej na temat: mózg zdrowie dieta bakterie
Szósty zmysł? Naukowcy dokonali odkrycia w jelitach Naukowcy odkryli, że bakterie bytujące w ludzkim jelicie potrafią bezpośrednio komunikować się z neuronami w mózgu. Badacze określili to jako "zmysł neurobiotyczny". Badania mogą być niezwykle istotne dla leczenia otyłości czy chorób psychicznych. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT bakterie mózg zdrowie
Dobroczynny mrówczan. Ćwiczenia mogą pomagać w walce z nowotworami Związane z aktywnością fizyczną zmiany dotyczące mikroorganizmów zamieszkujących ludzkie jelita wydają się pomagać w zapobieganiu nowotworom i hamowaniu wzrostu guzów nowotworowych – informuje pismo "Cell". Zobacz więcej na temat: ćwiczenia aktywność fizyczna zdrowie nowotwory
Nietypowy nowotwór niepokoi lekarzy na całym świecie. Atakuje głównie 40-latków Z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym "Annals of Internal Medicine" wynika, że osoby urodzone w latach 1976–1984 chorują na raka wyrostka robaczkowego trzykrotnie częściej, a te z roczników 1981–1989 - nawet czterokrotnie częściej w porównaniu do osób urodzonych w latach 40. Zobacz więcej na temat: zdrowie nowotwory Artur Wolski
Najnowsze badania potwierdzają: kiszona kapusta to prawdziwa bomba zdrowia Kiszona kapusta zawiera dużą ilość witamin z grupy B, witaminę C i K. Ten niepozorny przysmak to także prawdziwa bomba probiotyczna. Produkty poddane fermentacji mlekowej, takie jak kiszona kapusta, mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy. Wiedzieli o tym już Rzymianie, a potwierdzają to badania opublikowane właśnie na łamach pisma "Applied and Environmental Microbiology". Zobacz więcej na temat: zdrowie kiszona kapusta układ pokarmowy odporność