Kiszonki. Dlaczego warto je jeść i jak prawidłowo kisić warzywa i owoce? Kiszonki od wieków są obecne w polskiej kuchni - od kapusty po ogórki, buraki, a nawet kiszone cytryny. Choć kiedyś stanowiły sposób na długie przechowywanie żywności, dziś wracają do łask przede wszystkim ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto regularnie włączać je do diety? Zobacz więcej na temat: zdrowie kiszona kapusta
Brzuch jak balon? To może być SIBO Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to problem, z którym boryka się prawie 20% populacji. Choć jelitowe bakterie są potrzebne, czasami jest ich dużo za dużo i produkują gaz, który jest przyczyną bólu i ogromnych dolegliwości. Gościem w audycji "Samo zdrowie" była Agnieszka Madejczyk, dietetyczka kliniczna, z którą o objawach, przyczynach SIBO, także o tym, jak ważne, także dla psychiki, jest leczenie tego schorzenia rozmawiała Małgorzata Telmińska. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie dieta mikrobiota
Jelita - nasz "drugi mózg" odporności. Jak je wspierać? W audycji "Grzejemy!" dowiemy się, jak duży wpływ na naszą odporność ma zdrowie jelit, co jest kluczowe dla zachowania pełni sił. Opowiemy również o tym, jak regularna aktywność fizyczna pomaga utrzymać równowagę w intensywnym życiu. W temat, kluczowej w jesiennym okresie profilaktyki zdrowotnej, wprowadzi nas dietetyczka kliniczna - Roksana Środa, oraz aktor i sportowiec - Tomasz Ciachorowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka jesień odporność
Przeszczep bakterii jelitowych metodą leczenia depresji? Obiecujące wyniki badań Depresja, na którą cierpi ponad 280 mln ludzi na całym świecie, coraz częściej jest wiązana w badaniach z zaburzeniami równowagi mikroflory jelitowej (mikrobioty). Przeszczep mikrobioty jelitowej może być terapią wspomagającą leczenie depresji, szczególnie u pacjentów, którzy cierpią na zaburzenia w pracy jelit, jak np. zespół jelita drażliwego (IBS) – sugerują wyniki analizy opublikowanej na łamach czasopisma "Frontiers in Psychiatry". Eksperci ostrzegają jednak, że dowody na to są wstępne. Zobacz więcej na temat: bakterie depresja badania NAUKA
NAUKA Rak jelita grubego atakuje młodych. Winna dieta? Rak jelita grubego coraz częściej dotyka osób młodych, a badania wskazują, że główną przyczyną mogą być wysoko przetworzone produkty spożywcze. Naukowcy ostrzegają, że takie jedzenie może powodować przewlekłe stany zapalne i osłabiać układ odpornościowy. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT choroba nowotwory
Mikroflora jelitowa ma wpływ na pracę mózgu. Bakterie uwielbiają warzywa i owoce Troszcząc się o bakterie żyjące w jelitach, dbamy jednocześnie o prawidłową pracę mózgu. Zmniejszamy ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Przykładem dobrych bakterii są probiotyki, obecne m.in. w kiszonkach, kefirze, jogurtach, co potwierdzają badania prowadzone na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Zobacz więcej na temat: mózg zdrowie dieta bakterie
Szósty zmysł? Naukowcy dokonali odkrycia w jelitach Naukowcy odkryli, że bakterie bytujące w ludzkim jelicie potrafią bezpośrednio komunikować się z neuronami w mózgu. Badacze określili to jako "zmysł neurobiotyczny". Badania mogą być niezwykle istotne dla leczenia otyłości czy chorób psychicznych. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT bakterie mózg zdrowie
Dobroczynny mrówczan. Ćwiczenia mogą pomagać w walce z nowotworami Związane z aktywnością fizyczną zmiany dotyczące mikroorganizmów zamieszkujących ludzkie jelita wydają się pomagać w zapobieganiu nowotworom i hamowaniu wzrostu guzów nowotworowych – informuje pismo "Cell". Zobacz więcej na temat: ćwiczenia aktywność fizyczna zdrowie nowotwory
Nietypowy nowotwór niepokoi lekarzy na całym świecie. Atakuje głównie 40-latków Z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym "Annals of Internal Medicine" wynika, że osoby urodzone w latach 1976–1984 chorują na raka wyrostka robaczkowego trzykrotnie częściej, a te z roczników 1981–1989 - nawet czterokrotnie częściej w porównaniu do osób urodzonych w latach 40. Zobacz więcej na temat: zdrowie nowotwory Artur Wolski
Najnowsze badania potwierdzają: kiszona kapusta to prawdziwa bomba zdrowia Kiszona kapusta zawiera dużą ilość witamin z grupy B, witaminę C i K. Ten niepozorny przysmak to także prawdziwa bomba probiotyczna. Produkty poddane fermentacji mlekowej, takie jak kiszona kapusta, mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy. Wiedzieli o tym już Rzymianie, a potwierdzają to badania opublikowane właśnie na łamach pisma "Applied and Environmental Microbiology". Zobacz więcej na temat: zdrowie kiszona kapusta układ pokarmowy odporność