Jak brzmiał XI i XII wiek w Polsce? Gościem audycji była dr Agnieszka Budzińska-Bennett. Rozmawialiśmy o muzyce związanej z pierwszymi wiekami polskiej państwowości i kobiecego życia monastycznego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Podróż śladami Augusta Gremplera Krzysztof Fedorowicz jest autorem powieści biograficznej "ZAŚWIATY. Opowieści o nieprzemijaniu". To rzecz o Auguście Gremplerze - legendzie winiarstwa Grunbergu z XIX wieku i twórcy najpopularniejszego wina musującego Niemiec. Zobacz więcej na temat: jedzenie Winnica Dwójka
Co decyduje o stylu gotyckim? W audycji "Kryzys wieku średniego" Łukasz Modelski i Łukasz Kozak wraz z profesorem Jakubem Adamskim z Instytutu Historii Sztuki UW zastanawiali się co tak naprawdę decyduje o gotyku i jak ten styl zmieniał się na przestrzeni wieków. Zobacz więcej na temat: gotyk Łukasz Kozak Dwójka
Winne zbrodnie Zbrodnie w świecie wina. O książce "Mokra robota" rozmawialiśmy z jej autorem - Michałem Bardelem. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka
Smaczne premiery wydawnicze O nowych książkach kucharskich i okołokulinarnych porozmawiamy w audycji z recenzentką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka Małgorzata Minta
Czechy lat 70. i Havel przy garach O książce "Havel od kuchni" Michaela Žantovskiego rozmawialiśmy z kucharzem i restauratorem - Zbigniewem Kmieciem. Zobacz więcej na temat: Vaclav Havel jedzenie Dwójka
Fryderyk II Hohenstauf – cesarz i ornitolog Bohaterem audycji był Fryderyk II Hohenstauf, od którego śmierci mija właśnie 770 lat. To postać niezwykle barwna: król Sycylii, Święty Cesarz Rzymski i król Jerozolimy. Jego szczególną pasją było sokolnictwo. Zobacz więcej na temat: średniowiecze ornitologia Łukasz Kozak Dwójka
Kuchnia i wino Naszym gościem był Wojciech Giebuta - autor książki "Kuchnia i wino. O sztuce łączenia win z potrawami". Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka
Przedwojenne przepisy kuchni żydowskiej W związku z ukazaniem się w Polsce książki "Dietojarska kuchnia żydowska" mówiliśmy w audycji o jej autorce - Fani Lewando. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Małgorzata Minta Dwójka przepisy kulinarne
Gotowanie po niemiecku, czyli kultura memorii średniowiecznej Pojawiające się w średniowiecznych źródłach określenie chowania zmarłych "more Teutonico" - "na sposób niemiecki" oznacza rzecz z dzisiejszej perspektywy dość szokującą. Temat przybliżał w audycji prof. Marcin Rafał Pauk z Wydziału Historii UW. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Podróż po winnicach całego świata Gościem audycji był Tomasz Prange-Barczyński - autor wydanej niedawno książki "Świat na winnych szlakach". Zobacz więcej na temat: Winnica jedzenie
"Piękno przełamuje izolację społeczną" - U nas stoły są długie i wąskie, żeby ułatwić rozmowę, spotkanie ludzi siedzących na przeciwko - opowiadała w "Drodze przez mąkę" Lara Gilmore ceniona restauratorka, która wraz z mężem Massimo Bottura stworzyła projekt Food for Soul. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka
Średniowieczne katalogi grzechów i pokut W kolejnej audycji Łukasz Kozak i Łukasz Modelski rozmawiali o księgach pokutnych, inaczej penitencjałach. Były to pisma występujące we wczesnym średniowieczu, zawierające praktyczne wskazania dla spowiedników odnośnie tego, jaką mają nakładać pokutę. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Kuchnia wojskowa. Nie tylko grochówka Gośćmi "Drogi przez mąkę" byli Krzysztof Mroczkowski i Leszek Kawa, autorzy książki "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka wojsko kuchnia
Pańska skórka i szczypki. Cmentarne przysmaki - Przysmakiem krakowskim jest trupi miodek. Można go zakupić przy cmentarzach w Krakowie i sąsiednich miejscowościach, a jest to mocno skarmelizowany cukier z aromatami i drobno mielonymi orzechami arachidowymi - opowiadał Szymon Gatlik, z którym rozmawialiśmy o smakołykach, jakie możemy znaleźć w dniu Wszystkich Świętych przy polskich cmentarzach. Zobacz więcej na temat: jedzenie Wszystkich Świętych słodkości słodycze Dwójka
"Tutto bene" - zapach domu w przepisach i opowieściach - Godzinami gadałyśmy o jedzeniu, o naszych przeżyciach, o tym czemu robimy to, co robimy i w jaki sposób - opowiadała w audycji "Droga przez mąkę" Flavia Borawska, szefowa kuchni i współautorka książki "Tutto bene", historii o smakach i aromatach. Zobacz więcej na temat: Włochy Dwójka
Ziemniaki w roli głównej Dla jednych pyra, dla innych kartofel, a dla wszystkich - ziemniak. To jeden z najważniejszych składników polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: jedzenie ziemniaki Dwójka
Św. Łukasz i jego notatki Św. Łukasz był nawróconym lekarzem antiocheńskim, Grekiem z pochodzenia. To właśnie temu Ewangeliście – jak chce legenda – zawdzięczamy pierwszy wizerunek Panny Maryi, którego schemat powtarzał się następnie przez stulecia. Zobacz więcej na temat: ewangelia Łukasz Kozak średniowiecze