Uciechy stołu według poety łacińskiego W kolejnej "Drodze przez mąkę" wyruszyliśmy w głęboką przeszłość. Sięgnnęliśmy po "Xenię" Marcjalisa, czyli zbiór epigramatów, będących zarazem rzeczywistymi dwuwersowymi biletami dołączanymi do podarków przesyłanych przyjaciołom na Saturnalia. Zobacz więcej na temat: jedzenie poezja Dwójka
Kulinaria i trunki w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda Jedzenie i picie w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda – to temat kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszym gościem była Wanda Klenczon - pisarka. Zobacz więcej na temat: jedzenie alkohol książki Wanda Klenczon Dwójka
Jak restauratorzy radzą sobie w pandemii? Czas pandemii koronawirusa to dla restauratorów okres pełen wyzwań - wielu z nich, aby przetrwać, musiało przeformatować swoją dotychczasową działalność. W "Drodze przez mąkę" mówiliśmy m.in. o zmianach, które zaszły w tej branży. Zobacz więcej na temat: jedzenie koronawirus Dwójka gastronomia restauracja
Alfons X Mądry - artystyczna dusza, niefortunny polityk Bohaterem audycji "Kryzys wieku średniego" był żyjący w XIII wieku król Kastylii i Leónu - Alfons X Mądry, który 1 kwietnia 1257 roku na elekcji we Frankfurcie nad Menem został obwołany królem Niemiec. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka HISTORIA
Fleksitarianizm - pomóc sobie i planecie W kolejnej odsłonie "Drogi przez mąkę" rozmawialiśmy z Sylwią Majcher, autorką książki "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie". Zobacz więcej na temat: jedzenie książki ekologia
"Sen o Krzyżu" Audycja poświęcona słynnemu, pochodzącemu prawdopodobnie z I poł. VIII w. poematowi staroangielskiemu "Dream of the Rood". Zobacz więcej na temat: Jezus Chrystus Łukasz Kozak Dwójka
Ach te świąteczne baby! W wielkanocnym wydanie audycji sięgnęliśmy do tekstów kultury, które opisywały świąteczne potrawy na polskich stołach na przestrzeni wieków. Zobacz więcej na temat: jedzenie Wielkanoc Dwójka
Nietypowe przepisy wielkanocne W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o potrawach wielkanocnych. Naszymi gośćmi byli przyjaciele i współpracownicy Rafała Bernatowicza. Zobacz więcej na temat: kulinaria Wielkanoc Dwójka przepisy kulinarne
"Patrick Melrose" od strony gastronomicznej W audycji rozmawialiśmy o gastronomii w serii powieści i miniserialu "Patrick Melrose" Edwarda St Aubyna. Zobacz więcej na temat: gastronomia Dwójka kuchnia jedzenie
Geoffrey Chaucer świeżym okiem W kolejnej audycji, w której przedstawiamy najwybitniejsze dzieła epoki średniowiecza - kontynuacja rozmowy o twórczości angielskiego poety, filozofa i dyplomaty. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
Śledzie nie tylko na Boże Narodzenie Tematem audycji "Droga przez mąkę" Łukasza Modelskiego były śledzie. Zobacz więcej na temat: kulinaria ryba
Co jadała paryska bohema w czasach Gertrudy Stein? Tematem audycji była kuchnia w środowisku artystycznym Paryża początku XX wieku. Przyczynkiem do rozmowy było nowe wydanie "Autobiografii Alice B. Toklas" Gertrudy Stein. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka Gertruda Stein Bogusław Deptuła
Sekretne życie Krystyny de Pizan Bohaterką audycji Łukasza Modelskiego i Łukasza Kozaka była średniowieczna literatka - Krystyna de Pizan. Zobacz więcej na temat: Wenecja średniowiecze literatura Dwójka Łukasz Kozak
Polska kuchnia a "Kucharz francuski" François de la Varenne'a W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o przemianie polskiej kuchni związanej z recepcją "Kucharza francuskiego" François de la Varenne'a. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska
W jadłospisie Hiacynta Przetockiego O książce "Postny obiad albo zabaweczka" Hiacynta Przetockiego rozmawialiśmy z prof. Jarosławem Dumanowskim z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu. Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria
"Opowieści kanterberyjskie" Geoffreya Chaucera W audycji rozmawialiśmy o historiach z XIV wieku snutych przez grupę pielgrzymów, zmierzających z Southwark do grobu Thomasa Becketa w Canterbury. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
O smaku według Davida Hume'a W niedzielnej "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o smaku w ujęciu Davida Hume'a oraz jego gustach kulinarnych. Gościem audycji była filozofka dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: jedzenie filozofia
Gastronomia warszawskiej Pragi O specyfice kuchni warszawskiej Pragi rozmawialiśmy z Jarosławem Kaczorowskim – przewodnikiem. Zobacz więcej na temat: jedzenie Warszawa Dwójka