Polskie Radio
Section05
Łukasz Modelski

"Jadłonomia po polsku". Nie tylko zbiór przepisów

- Od książki kucharskiej, którą przygotowuję, oczekuję, żeby był to przewodnik na jakiś konkretny temat który nie tylko daje przepisy, ale też porady i wyjaśnienia. Czułam też, że temat gotowania po polsku – prostego bez wydziwiania – wymaga osobnej oprawy graficznej i osobnego podziału - mówiła w Dwójce autorka książki "Jadłonomia po polsku".
Zobacz więcej na temat:  rośliny kuchnia polska Łukasz Modelski jedzenie Dwójka

"Powieść o lisie". Kulinaria w wiekach średnich

- W porządnych japońskich serialach anime, które bardzo lubię, zazwyczaj każdy epizod zaczyna się od tego, że bohaterowie są głodni. W Opowieściach o Lisie jest dokładnie tak samo. Wszystko zaczyna się od tego, że trzeba zdobyć jedzenie, że ktoś komuś obiecał jedzenie albo ktoś kogoś chce zjeść - mówił w "Drodze przez mąkę" Łukasz Kozak.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie średniowiecze alegoria Łukasz Modelski Łukasz Kozak KULTURA

Grzegorz Łucki: Pomian widział gotowanie jako sztukę i technikę

- Uważał, że sztuka i technika są potrzebne do tego, żeby być kompletnym kucharzem. Jego interesowały te zasady, ponieważ jako naukowiec rozumiał procesy fizyczne, a jako praktyk widział, że te rzeczy się ze sobą łączą i że w książkach kucharskich nikt tego nie zauważa - mówił w Dwójce fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz.
Zobacz więcej na temat:  Edward Pomian-Pożerski jedzenie Łukasz Modelski

Choreomania, czyli co wydarzyło się w Strasburgu w 1518 roku?

- Zjawisko obsesji tanecznej powszechnej, grupowej, mani tanecznej czy epidemii tańca ciągnie się właściwie przez całe średniowiecze i dobry kawałek starożytności, a według niektórych ciągnie się także przez czasy nowożytne z wiekiem XVIII włącznie - mówił Łukasz Modelski, prowadzący audycję "Kryzys wieku średniego".
Zobacz więcej na temat:  średniowiecze taniec śmierć HISTORIA Łukasz Kozak Łukasz Modelski KULTURA

"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych

Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura Łukasz Modelski literatura dziecięca HISTORIA