Ach te świąteczne baby! W wielkanocnym wydanie audycji sięgnęliśmy do tekstów kultury, które opisywały świąteczne potrawy na polskich stołach na przestrzeni wieków. Zobacz więcej na temat: jedzenie Wielkanoc Dwójka
Nietypowe przepisy wielkanocne W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o potrawach wielkanocnych. Naszymi gośćmi byli przyjaciele i współpracownicy Rafała Bernatowicza. Zobacz więcej na temat: kulinaria Wielkanoc Dwójka przepisy kulinarne
"Patrick Melrose" od strony gastronomicznej W audycji rozmawialiśmy o gastronomii w serii powieści i miniserialu "Patrick Melrose" Edwarda St Aubyna. Zobacz więcej na temat: gastronomia Dwójka kuchnia jedzenie
Geoffrey Chaucer świeżym okiem W kolejnej audycji, w której przedstawiamy najwybitniejsze dzieła epoki średniowiecza - kontynuacja rozmowy o twórczości angielskiego poety, filozofa i dyplomaty. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
Śledzie nie tylko na Boże Narodzenie Tematem audycji "Droga przez mąkę" Łukasza Modelskiego były śledzie. Zobacz więcej na temat: kulinaria ryba
Co jadała paryska bohema w czasach Gertrudy Stein? Tematem audycji była kuchnia w środowisku artystycznym Paryża początku XX wieku. Przyczynkiem do rozmowy było nowe wydanie "Autobiografii Alice B. Toklas" Gertrudy Stein. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka Gertruda Stein Bogusław Deptuła
Sekretne życie Krystyny de Pizan Bohaterką audycji Łukasza Modelskiego i Łukasza Kozaka była średniowieczna literatka - Krystyna de Pizan. Zobacz więcej na temat: Wenecja średniowiecze literatura Dwójka Łukasz Kozak
Polska kuchnia a "Kucharz francuski" François de la Varenne'a W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o przemianie polskiej kuchni związanej z recepcją "Kucharza francuskiego" François de la Varenne'a. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska
W jadłospisie Hiacynta Przetockiego O książce "Postny obiad albo zabaweczka" Hiacynta Przetockiego rozmawialiśmy z prof. Jarosławem Dumanowskim z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu. Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria
"Opowieści kanterberyjskie" Geoffreya Chaucera W audycji rozmawialiśmy o historiach z XIV wieku snutych przez grupę pielgrzymów, zmierzających z Southwark do grobu Thomasa Becketa w Canterbury. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
O smaku według Davida Hume'a W niedzielnej "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o smaku w ujęciu Davida Hume'a oraz jego gustach kulinarnych. Gościem audycji była filozofka dr Karolina Rychter. Zobacz więcej na temat: jedzenie filozofia
Gastronomia warszawskiej Pragi O specyfice kuchni warszawskiej Pragi rozmawialiśmy z Jarosławem Kaczorowskim – przewodnikiem. Zobacz więcej na temat: jedzenie Warszawa Dwójka
Turbosłowianie Gościem Łukasza Kozaka i Łukasza Modelskiego był historyk Artur Wójcik, który rzucił nieco światła na zjawisko "turbosłowiańskości". Zobacz więcej na temat: Słowianie Łukasz Kozak średniowiecze legendy Dwójka
Kapustogrocholotem przez świat. Obrazy kulinariów w komiksach Papcia Chmiela - Tak jak Bond kojarzony jest z wódką martini, tak Tytus - z bananami i lodami pistacjowymi - mówił o jednym z tytułowych bohaterów legendarnego komiksu Tytus, Romek i A'Tomek Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu o winie "Ferment". Zobacz więcej na temat: komiks Henryk Jerzy Chmielewski jedzenie
Mirosław Wlekły: w Argentynie Halik zakochał się w stekach - Tony Halik chciał kulinarnie wykorzystać swoje życie na maksa, bo nigdy nie było wiadomo kiedy jego żołądek zaniemoże i będzie musiał zacząć go oszczędzać - o kulinariach najsłynniejszego polskiego podróżnika opowiadał jego biograf, Mirosław Wlekły. Zobacz więcej na temat: Tony Halik kulinaria jedzenie kuchnia Dwójka
Wacław II - lotny włodarz czy najeźdźca? W polskiej tradycji traktowany jako najeźdźca i okupant. Zdaniem współczesnych historyków nie jest to obraz prawdziwy, a rządy Wacława II przyniosły korzyści także nad Wisłą, nie tylko w jego czeskiej ojczyźnie. Zobacz więcej na temat: średniowiecze królowie Polski Łukasz Kozak Dwójka HISTORIA
Hodowla strusia w idei zero waste Głównymi eksporterami mięsa strusiego są RPA, Iran i… Polska. O walorach smakowych, zdrowotnych i ekologicznych hodowli strusi w Polsce w audycji "Droga przez mąkę" opowiadali Zuzanna Groniowska ze "Slowfood Polska" i Adam Chrząstowski - dyrektor kulinarny hotelu Arłamów. Zobacz więcej na temat: eksport żywność jedzenie kuchnia STYL ŻYCIA
Koguty, kaczki i inne smakołyki - Thermopolium w Pompejach Najbardziej komentowanym odkryciem archeologicznym minionego roku było znalezisko w Pompejach. Antyczny stragan został zidentyfikowany podczas wykopalisk w 2019 roku. Wówczas archeolodzy dotarli do jego pierwszych fragmentów, całość zaś odsłonięto pod koniec zeszłego roku. Odkopane zostały również szczątki dwóch mężczyzn - ofiar erupcji Wezuwiusza oraz psa. Zobacz więcej na temat: Pompeje jedzenie Dwójka