Jak grillują wielcy szefowie kuchni? Jesień to prawdziwy sezon na grill. Profesjonaliści przejmują go od amatorów. W audycji rozmawialiśmy m.in. o tym, na czym polega wysokie grillowanie, jak kontroluje się temperaturę i jakie rodzaje drewna stosować do określonych produktów. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka grill
W intrygującym świecie ilustracji Trwa nabór do czwartej już edycji konkursu na projekt ilustrowanej książki dla dzieci JASNOWIDZE 2020, któremu patronuje m.in. Trójka. – To, co jest bardzo ważne, jeżeli nie najważniejsze, w książkach dla dzieci, to ilustracje. Najfajniej jest, gdy ilustracje razem z treścią opowiadają to, co jest w książce, tworzą tę historię wspólnie – mówiła w Zagadkowym Studiu Kasia Domańska z Wydawnictwa Dwie Siostry. Zobacz więcej na temat: dzieci ciekawostki Kasia Stoparczyk Trójka dzieciństwo KSIĄŻKA książki dla dzieci
Gertruda Mieszkówna - prawdopodobnie pierwsza polska autorka Bohaterką audycji "Kryzys wieku średniego" była Gertruda Mieszkówna - postać nietuzinkowa, choć wciąż szerzej nieznana. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka HISTORIA
"Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia" - perła odnaleziona w Kijowie - Chodzi o tekst z połowy XVIII wieku, książka kucharska "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia". To jest zbiór różnych książek kucharskich, pism kulinarnych, notatek, ułożonych w jedno. Dosyć porządnie zrobiony rękopis - mówił o odkrytym w Kijowie zbiorze staropolskich przepisów kulinarnych prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Kijów kulinaria Dwójka
Franciszek Bojańczyk: kuchnia jidisz kojarzona jest ze słodkim smakiem - Cokolwiek, co jest słodkie, z rodzynkami, marchewką, nazywane jest „po żydowsku”. Natomiast te podstawowe smaki: placki, pierogi, cebularze czy knysze jako nie są z żydowską kuchnią kojarzone - mówił w Dwójce przewodnik warszawski Franciszek Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka kuchnia gotowanie STYL ŻYCIA
Tradycje piekarskie w Paryżu Gościem pierwszej po wakacjach audycji "Droga przez mąkę" była Agnieszka Drotkiewicz - pisarka i kulturoznawczyni, współautorka książki "Smak kwiatów pomarańczy". Zobacz więcej na temat: Paryż pieczywo Dwójka
"Mała historia kuchni. Dzieje się je", czyli kulinarna podróż przez wieki - Pomyślałem, że historia kuchni jest tak pełna zabawnych momentów, bardzo ciekawych, przypadkowych, że dobrze o tym opowiedzieć dzieciom - mówił o swojej najnowszej książce autor audycji "Droga przez mąkę", historyk Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: Dwójka Jakub Kukla kuchnia Aldona Łaniewska-Wołłk
"Gościnność od kuchni". Na zapleczu restauracji - Okazuje się, że to, o czym piszemy, o gościnności, bardzo dobrej obsłudze, która przekłada się na sukces biznesowy, to jest coś, co jest potrzebne nie tylko w gastronomii, ale w każdej branży - mówiła w "Drodze przez mąkę" Patrycja Siwiec, współautorka książki "Gościnność od kuchni". Zobacz więcej na temat: restauracja Dwójka
Wilhelm z Rubruk i jego podróż na Wschód W audycji zajrzeliśmy do pism franciszkanina, posła papieskiego na dwór chana, którego relacja jest najobszerniejszym średniowiecznym opisem kultury Tatarów, jaki dotarł do naszych czasów i poprzedza relację Marko Polo. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Mongolia Łukasz Kozak Dwójka
"Jadłonomia po polsku". Nie tylko zbiór przepisów - Od książki kucharskiej, którą przygotowuję, oczekuję, żeby był to przewodnik na jakiś konkretny temat który nie tylko daje przepisy, ale też porady i wyjaśnienia. Czułam też, że temat gotowania po polsku – prostego bez wydziwiania – wymaga osobnej oprawy graficznej i osobnego podziału - mówiła w Dwójce autorka książki "Jadłonomia po polsku". Zobacz więcej na temat: rośliny kuchnia polska jedzenie Dwójka
"Powieść o lisie". Kulinaria w wiekach średnich - W porządnych japońskich serialach anime, które bardzo lubię, zazwyczaj każdy epizod zaczyna się od tego, że bohaterowie są głodni. W Opowieściach o Lisie jest dokładnie tak samo. Wszystko zaczyna się od tego, że trzeba zdobyć jedzenie, że ktoś komuś obiecał jedzenie albo ktoś kogoś chce zjeść - mówił w "Drodze przez mąkę" Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: jedzenie średniowiecze alegoria Łukasz Kozak KULTURA
Melony, arbuzy, czosnek. Zaraza we Francji i jedzenie - Książka "Huzar na dachu" stoi opisami. A skoro opisy, Francja i Prowansja, musi też być i jedzenie – opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła o kulinarnej stronie powieści Jeana Giono. Zobacz więcej na temat: Bogusław Deptuła Francja kulinaria literatura Dwójka
Frankowie Saliccy, Longobardzi i ich wczesnośredniowieczne prawa Za czasów króla Chlodwiga (rządził w latach 481–511) państwo frankońskie znacznie się rozrosło i objęło swoim zasięgiem także ludność rządzącą się prawem rzymskim, co wymusiło uregulowanie wewnętrznych stosunków prawnych. W audycji opowiadał o tym prof. Marcin Pauk, mediewista. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
Polskie cydry rzemieślnicze W audycji gościliśmy Macieja Nowickiego i Małgorzatę Mintę, współorganizatorów Festiwalu Polski Cydr Online. A rozmawialiśmy o cydrach produkowanych w Polsce. Zobacz więcej na temat: jedzenie
"Powieść lat minionych" Nestora Tematem audycji był staroruski latopis, opisujący dzieje państwa ruskiego od czasów najdawniejszych do początku XII wieku. Podstawowe źródło do poznania historii wczesnej Rusi Kijowskiej. Zobacz więcej na temat: historia Polski KULTURA Łukasz Kozak Ruś Kijowska
O kuchni flandryjskiej i niderlandzkiej w połowie XVI wieku "Osobliwe Przygody Dyla Sowizdrzała" Karola de Costera były kanwą rozmowy o kulinariach z gościem audycji, pisarką Wandą Klenczon. Zobacz więcej na temat: kuchnia Wanda Klenczon Flandria Niderlandy KULTURA
Grzegorz Łucki: Pomian widział gotowanie jako sztukę i technikę - Uważał, że sztuka i technika są potrzebne do tego, żeby być kompletnym kucharzem. Jego interesowały te zasady, ponieważ jako naukowiec rozumiał procesy fizyczne, a jako praktyk widział, że te rzeczy się ze sobą łączą i że w książkach kucharskich nikt tego nie zauważa - mówił w Dwójce fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz. Zobacz więcej na temat: Edward Pomian-Pożerski jedzenie
Doradca gastronomiczny: trzeba przeformatować biznesy - Paradoksalnie ta sytuacja sprawi, że rynek restauratorski się bardzo wyczyści. Może to jest szansa, żeby się jeszcze bardzie wzmocnić, wyczyścić obszary, które ciążyły i z podwójną siłą, i motywacją ruszyć do przodu - mówiła w Programie 2 Polskiego Radia Agnieszka Małkiewicz, trener, doradca i praktyk branży gastronomicznej. Zobacz więcej na temat: restauracja pandemia kryzys Dwójka