X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

W jaki sposób rośnie pieprz? "Patrzy na świat z wysoka"

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2019 16:12
Wykorzystując pieprz jako pretekst do podroży, ruszyła do Omanu, na Zanzibar i do Kerali w Indiach, skąd przyprawa ta pochodzi. Odkryła, jak bardzo te odległe miejsca się przenikają i że za pieprzem stoi nie tylko ocean opowieści, ale również... Ocean Indyjski. 
Audio
  • Podróże z śladami pieprzu z Anną Janowską (Dajesz radę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Thampitakkull Jakkree/shutterstock.com

Okładka książki "Monsun przychodzi dwa razy. Podróż szlakiem pieprzu przez Keralę, Oman i Zanzibar" Anny Janowskiej Okładka książki "Monsun przychodzi dwa razy. Podróż szlakiem pieprzu przez Keralę, Oman i Zanzibar" Anny Janowskiej

Blisko 70% przypraw pochodzi z Indii. Pierwsze informacje o nich znajdziemy już w świętych hinduskich księgach. Kerala, Oman i Zanzibar to trzy miejsca na kuli ziemskiej, które łączyły dawniej szlaki handlowe. Przed ten trójkąt na Oceanie Indyjskim łodziami przez wieki przewożone były różne drogocenne towary. To właśnie pieprz i inne przyprawy zbliżyły jego przeciwległe krańce.

- Pomysł na książkę rodził się powoli. Napisanie jej zajęło mi rok. Spędziłam miesiąc w Indiach, miesiąc na Zanzibarze i prawie miesiąc w Omanie - wspominała Anna Janowska, dziennikarka, podróżniczka i autorka książki o podróżach śladami pieprzu. 

- Nie chciałam opisywać impresji z podróży. Ukierunkowałam swoją podróż w taki sposób, by rzeczywiście odbyła się dawnym szlakiem wędrówki przypraw. Odnajdywałam farmerów, giełdy, ciastkarnie, w których przygotowuje się desery z pieprzem. Okazało się, że wokół tej niepozornej przyprawy naprawdę dużo się dzieje - mówiła.

Pieprz jest pnączem. Wije się i rośnie nawet do 10 metrów. Zebranie go nie jest łatwą sprawą Anna Janowska

W jaki sposób odnajdywała bohaterów swojej książki? Do jakich miejsc dotarła? W jaki sposób rośnie pieprz? Jaki owoc przypomina i dlaczego potrzebuje monsunów? Z czego wynikał pieprzowy kryzys? O tym w nagraniu rozmowy.

Justyna Tylczyńska, Anna Janowska Justyna Tylczyńska, Anna Janowska

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Justyna Tylczyńska

Gość: Anna Janowska, dziennikarka, podróżniczka, autorka książki "Monsun przychodzi dwa razy. Podróż szlakiem pieprzu przez Keralę, Oman i Zanzibar".

Data emisji: 10.07.2019

Godzina emisji: 14.08

ac/kd


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Co gotuje Mama Muminka? I czemu Saamowie pieką chleb dopiero od 200 lat

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2018 12:00
Finlandia - kraj świętego Mikołaja, sauny, zespołów metalowych, skoków narciarskich i ojczyzna Muminków. Oprócz tego, ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bartek Kieżun: kultura i kulinaria są we Włoszech nierozłączne

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2018 10:20
- Starałem się nie opowiadać historii bez kontekstu. Dla mnie absolutnie oczywiste było, że na kuchnię włoską trzeba było spojrzeć szerzej, poprzez kulturę tego kraju - opowiadał autor "Italii do zjedzenia" Bartek Kieżun.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Szpagat w pionie". Jak wyglądają współczesne Indie?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 13:21
- Podróżowałem w Indiach głównie pociągami, bo to bardzo powszechny środek komunikacji w tym kraju. Gdy podczas jednego z przejazdów robiłem notatki, ludzie pytali mnie, co robię i po co. Nie mają oporów przed bezpośrednimi kontaktami z innymi - wspominał Maciej Wesołowski, autor książki "Szpagat w pionie. W drodze przez Indie".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Międzynarodowa matura i studia w Singapurze - jak to zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2019 15:04
O swoich doświadczeniach i życiu w Kalifornii i Singapurze, oraz liceum w Bostonie opowiadała nam Karolina Demiańczuk, absolwentka warszawskiej Szkoły Głównej Handlowej.
rozwiń zwiń