X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pieczemy pierniki!

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2018 17:58
To najwyższy czas, żeby pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniki, które będziemy chcieli podać na święta. Który przepis jest najlepszy? Jak przechowywać wypieki, by pod koniec grudnia były nadal aromatyczne i smaczne? Od czego zacząć?
Audio
  • Świąteczne pierniczki. Staropolskie czy last minute? I jak zrobić lukier królewski? (Czat Czwórki)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: PublicDomainPictures/Pixabay

Tradycja pieczenia jest w nas mocno zakorzeniona. Dziś mamy niemal nieograniczony dostęp do przepisów z całego świata. Dlaczego z tego nie korzystać? - pytała Agata Gutowska-Kowalczyk. 

Przygotowanie świątecznych pierników wymaga czasu. Ciasto piernikowe powinno najpierw długo leżakować w chłodzie, a po upieczeniu – zamknięte w szczelnym pojemniku pierniki mogą nabierać kruchości. Dopiero później należy je udekorować. Agata - Szalony Cukiernik podpowiada, w jaki sposób przygotować tradycyjne pierniczki i jak je ozdobić.

- Zacząć należy od ciasta, ale zanim je zabierzemy się do pieczenia warto przygotować odpowiednie przyprawy - przekonywał gość Czwórki. - Najlepsza przyprawa do piernika to ta przygotowana samodzielnie. Zajmuje to trochę więcej czasu, niż dodanie gotowej mieszanki, ale efekt jest dużo lepszy. 

Czy pamiętamy, aby do piernika dodawać pieprz i ziele angielskie? Czy niezbędne są gałka muszkatołowa i kardamon? Warto ufać intuicji czy szukać sprawdzonego przepisu? Czym ozdobić wypieki i uniknąć chemicznych barwników? Kiedy najlepiej przygotować ciasteczka, by były smaczne w święta? Tego dowiedzie się z nagrania audycji. 

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał: Elżbieta Burza

Gość: Agata Gutowska-Kowalczyk (cukierniczka, autorka bloga "Szalony Cukiernik"). W mat. rep. Magdalena Mroczek - właścicielka sklepu z piernikami.

Data emisji: 27.11.2018

Godzina emisji: 16.10

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Marta Gessler: do dziś mierzę się z piernikiem

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2016 17:25
- Piernik to wcale nie jest proste ciasto, jak się nam wszystkim wydaje. Wychodzi zbyt twarde albo nawet zdarzają się piernikowe zakalce - mówi restauratorka, Marta Gessler.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Upiecz świąteczne pierniczki z Moniką Mrozowską [WIDEOPRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2016 19:10
Monika Mrozowska, aktorka i propagatorka zdrowego odżywiania, udowadnia, że można przygotować desery smaczne, ale przy tym zdrowe. Dzięki dobraniu odpowiednich składników i proporcji potrafi wyczarować słodkości, które można jeść bez poczucia winy i wyrzutów sumienia, a nawet warto skusić się na dokładkę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

O świątecznych tajemnicach ukrytych w kuchennym kredensie

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2017 14:30
- Dla mnie kredens to symbol przedwojennej kuchni polskiej. Był meblem niezwykle praktycznym. Czasami zastępował lodówkę, innym razem był spiżarnią, służył też do eksponowania zastawy stołowej - opowiada Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy"

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2018 16:40
Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski.
rozwiń zwiń