X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pączki z kwitnących drzew prosto na talerz

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2017 11:00
Z bazi można zrobić rozgrzewający napar, pąki wierzby i topoli pomogą przy przeziębieniu, a pąki lipy warto zjadać tuż po zerwaniu, bo wtedy są najsmaczniejsze. O tych oraz innych właściwościach kwitnących roślin w Czwórce opowiedziały chemiczki i twórczynie naturalnych kosmetyków Marta Remplewicz i Zofia Marciniak.
Audio
  • Marta Remplewicz i Zofia Marciniak o życiodajnych właściwościach roślin (Sztuka jedzenia/Czwórka)
W Czwórce podpowiadamy, jak przygotować życiodajne napary z kwitnących pąków drzew (zdjęcie ilustracyjne)
W Czwórce podpowiadamy, jak przygotować życiodajne napary z kwitnących pąków drzew (zdjęcie ilustracyjne) Foto: tinatin maglakelidze/Shutterstock.com

- W roślinie jest cała fitochemia, czyli różnego rodzaju związki chemiczne i organiczne - wyjaśniała Marta Remplewicz. - Cała nasza przygoda zaczęła się, gdy intensywnie chorowałam na zapalenie gardła. Trafiłam wtedy na lekarza, który stosuje także leczenie ludowe i to on polecił mi, zamiast antybiotyków, herbatkę z podbiału i babki lancetowatej, która działa przeciwzapalnie - wspominała.

Zofia Marciniak Do ziół trzeba podchodzić z sercem i z miłością. Trzeba też dużo cierpliwości

Lecznicze właściwości pączków drzew wykorzystuje dziś gemmoterapia i to właśnie ona, w połączeniu z recepturami naszych babć oraz chemią, stanowi podstawę działalności Marty Remplewicz i Zofii Marciniak. - Pączki mają mnóstwo substancji aktywnych i dużą wydajność działania. To przecież z nich powstają listki i kwiaty - tłumaczyły ekspertki.

Na co zatem stosować klon, jakie są lecznicze właściwości śluzu z pączków, kwiatów i orzeszków lipy oraz czemu wczesną wiosną warto zbierać miodunkę - tego dowiecie się, słuchając nagrania audycji.

Sprawdź też:
chłopak zieleń 1200x660.jpg
Land art, czyli artystyczne działania z roślinami

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Marta Remplewicz i Zofia Marciniak (chemiczki, znawczynie leczniczych właściwości roślin, autorki bloga "Ziołowe Laboratotium")

Data audycji: 3.04.2017

Godzina audycji: 15.10

jsz/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dzień Wegetarianina - jak odstawić mięso?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2016 14:40
Etyczny, ekologiczny albo zdrowotny - powodów przejścia na dietę bezmięsną może być wiele. W Dniu Wegetarianina podpowiadamy, jak zrezygnować z produktów odzwierzęcych, by sobie nie zaszkodzić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ania Starmach: marchewka i kalafior są piękne

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 16:00
Z siostrą Agatą, autorką ilustracji, wydała właśnie książkę kulinarną dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". O tym szczególnym wydawnictwie, łączącym kuchnię i sztukę, opowiada Beacie Kwiatkowskiej.
rozwiń zwiń