Polskie Radio
Section05

rośliny strączkowe

Rośnie popularność produktów wysokobiałkowych. Czy to chwilowa moda?

Jogurty proteinowe, batoniki z dodatkiem białka, odżywki i fit przekąski - półki w sklepach uginają się od tego typu produktów. Skąd trend na produkty wysokobiałkowe? Czy faktycznie nasze organizmy potrzebują więcej białka? W których produktach jest go najwięcej? Czy nadmiar białka w diecie może zaszkodzić? Dla kogo produkty z wysoką ilością białka nie są wskazane?
Zobacz więcej na temat:  Sława Bieńczycka diety zdrowie białko jogurt mleko ryby

Adam Prażmowski. "Owocowanie bakteryj", "kiełkowanie jądraków" i inne tajemnice mikroświata

Nie dysponował wielkimi funduszami na badania i eksperymenty, czasami nie miał nawet odpowiedniej aparatury. Był jednak przepełniony niezłomną pasją badawczą. Konsekwentnie dążył do poznania i rozpowszechniania wiedzy naukowej, nawet jeśli na jego odkrycia kręcili nosem starzy profesorowie przyzwyczajeni do dawnych hipotez.
Zobacz więcej na temat:  historia Polski HISTORIA badania NAUKA bakterie rośliny zboże rolnictwo