Na wystąpienie zaburzeń odżywiania wpłynąć mogą takie aspekty jak osobowość, temperament, najbliższe otoczenie, czyli szkoła i rodzina oraz coraz częściej środowisko online. W ostatnim czasie nie bez znaczenia była także pandemia wywołująca u ludzi niepokój, którego ciężko było się pozbyć, ponieważ wszystkie miejsca, które mogłyby poprawić humor, jak np. teatr czy kino, zostały zamknięte. W związku z tym, aby podnieść swój nastój niektórzy zaczęli sięgać po produkty spożywcze. Jak się okazuje, jedzenie emocjonalne to fundament dla zaburzeń odżywiania, ponieważ kiedy nie chcemy myśleć o tym, co czujemy, zaczynamy skupiać się np. na liczeniu kalorii sprawiając, że jedzenie lub głodówka staje się odskocznią.
59:45 2021_09_23 21_00_22_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 23 września godz. 21:00
Czasami przyczyn zaburzeń odżywiania możemy szukać w szkole. Wiązać się one mogą ze stresem wynikającym ze sprawdzianu, odpowiedzi lub dokuczania przez rówieśników. Gdy znajdzie się źródło problemu, można podjąć wtedy odpowiednie kroki, jak np. przeprowadzenie szkoleń czy rozmów. Pomocna jest także edukacja dotycząca zdrowego umiaru w jedzeniu. Innych powodów zaburzeń odżywiania możemy szukać także w domu. Krytykowanie przez najbliższe osoby lub bycie świadkiem stosowania przez rodzica nieustających diet może być szkodliwe dla młodszych osób, które zaczną postrzegać siebie i swoje ciało w inny sposób. Zdarza się także, że u dzieci o większej wrażliwości lęk czy smutek również mogą doprowadzić do niebezpiecznego stanu.
58:51 2021_09_23 22_00_30_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Strefa Rodzica 23 września godz. 22:00
Uważa się, że otyłość to choroba naszych czasów. Cukier, chociaż lubiany przez wiele osób, jest niezdrowym składnikiem dla naszego organizmu. Niemniej jednak, działa on na ośrodek mózgu odpowiedzialny za produkcję dopaminy. – Też występuje element emocjonalnego jedzenia, a mianowicie pacjenci często nie rozpoznają stanu emocjonalnego jako emocji, tylko rozpoznają jako głód, czyli napięcie związane z ciałem. Reagują w ten sposób, że sięgają po jakieś produkty, najczęściej są to wysokokaloryczne, typu czekolady, batoniki – dodała Aleksandra Dejewska.
Z racji tego, że każda choroba może mieć wiele odmian i wyjątków, zaburzenia odżywiania można postrzegać jako spektrum zachorowań związanych z jedzeniem. W ich przezwyciężeniu wesprzeć może dietetyk oraz terapeuta, który pomoże zmienić u pacjentów ich sposób myślenia.
---> SŁUCHAJ POLSKIEGO RADIA DZIECIOM <---
Audycja: Strefa rodzica
Prowadziła: Joanna Ficińska
Gość: Aleksandra Dejewska, terapeutka zaburzeń odżywiania.
Data emisji: 23.09.2021
Godzina emisji: 21.00.
Strefa rodzica w Polskim Radiu Dzieciom od poniedziałku do piątku od 21.00 do 23.00.
Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.
Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam!
Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych.