Wielkie brzuchy wielkich ludzi. Prestiż i piętno otyłości

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2017 10:30
We francuskich słownikach termin "otyłość" pojawia się po raz pierwszy w 1701 roku. Jednak z jej problemami borykano się też kilka wieków wcześniej. O tym w "Historii otyłości" pisze popularny francuski historyk Georges Vigarello.
Audio
  • "Historia otyłości". Rozmowa o książce Georges'a Vigarello (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Wellcome Images/Wikimedia/CC-BY-4.0

– Uważam, że każdy, kto zajmuje się jedzeniem i problemami otyłości, powinien przeczytać tę książkę, żeby w ogóle wiedzieć, o czym rozmawia – stwierdziła w Dwójce psychodietetyk Laura Osęka. Georges Vigarello zabiera nas bowiem w podróż w czasie, zaczynając od epoki, w której postrzegano otyłość zupełnie inaczej niż dziś.

XIV-wieczny podręcznik prowadzenia domu "Le Ménagier de Paris" stwierdza, że "klacz i dziewczyna powinny mieć piękną szyję i gruby zadek" Łukasz Modelski

Średniowiecze afirmowało tłustość ciała jako oznakę wyższego statusu. Odbiło się to w języku - we francuszczyźnie mówiono o miłych dla oka (i ucha) "brzuszkowatościach" i "krągłościach". Sytuacja zmieniała się jednak nadzwyczaj szybko. Już w XV wieku gruby człowiek był człowiekiem chorym. – Zarazem za chorobliwą uznaje się wówczas także chudość – zauważyła Laura Osęka.

Pierwsze pogłębione badania nad otyłością przyniósł wiek XVI. Leczenie zbyt dużego ciała (kwestia wagi pojawiła się później) wiązano ze słynną teorią humorów, a praktycznym rozwiązaniem problemu miało być cięcie ciała i upuszczanie rozmaitych płynów. Choć z naszej perspektywy metody te wydają się prymitywne, zostały po wiekach profesjonalnie rozwinięte w dzisiejszej medycynie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Laura Osęka (psychodietetyk)

Data emisji: 22.07.2017

Godzina emisji: 10.00

mc/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Befsztyk i inne kulinarne mity Rolanda Barthes'a

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2017 18:00
– Befsztyk nawet dziś jest w centrum mitologii prawdziwej siły i męskości – mówiła tłumaczka literatury francuskiej Ewa Wieleżyńska, omawiając "Befsztyk i frytki" Rolanda Barthes'a.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kłótnie o parmezan, czyli jak wyglądała kuchnia za czasów Bony

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2017 14:15
- Król Zygmunt August i Królowa Bona mieli na Wawelu oddzielne kuchnie i spiżarnie. To dlatego, że podczas gdy królowa zaskakiwała nowinkami z zagranicy, to król kulinarnie pozostawał jeszcze…w średniowieczu –powiedziała Małgorzata Krasna-Korycińska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2017 18:00
- Podczas jakobińskiej fazy rewolucji chleb miał mieć odpowiednią, ścisłą recepturę - mówiła historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej.
rozwiń zwiń