REKLAMA

Tajemnice norweskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2022 20:00
Dlaczego kobiety w Norwegii kradły masło? Jak powstaje sztokfisz? Na ile ważne w norweskim życiu były śledzie? Co wspólnego z kuchnią mają trolle, nisse i elfy?
Kuchnia w stylu skandynawskim
Kuchnia w stylu skandynawskimFoto: Shutterstock/Digital Storm

Gościem "Drogi przez mąkę" była Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Norwegii".

Zapierające dech fiordy i piękno przyrody, a jednocześnie trudne warunki geograficzne. Norwegia to kraj, którego mieszkańcy przez lata pokonując wszelkie trudności i wspierając się wzajemnie, stworzyli unikatową kulturę kulinarną. To kraina nabiału, ryb, owoców morza, słodkich wypieków, a także kawy. Warto się przekonać, że to kierunek podróży dla wszystkich szukających mniej znanych smaków. "Tradycje kulinarne Norwegii" to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród. Partnerami projektu są: Ambasada Królestwa Norwegii w Warszawie, Arctic Paper, Fundacja Bunkatura, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego i Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku.

(opis pochodzi od wydawcy)

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor programu, Łukasz Modelski, omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto w audycji: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.


Posłuchaj
26:57 Droga przez makę Dwójka 30 październik 2022 11_00_05.mp3 Tajemnice norweskiej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (autorka książki "Tradycje kulinarne Norwegii")

Data emisji: 30.10.2022

Godzina emisji: 11.00

mg

Czytaj także

"Zapraszamy do stołu". Norwegia

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2021 17:01
W kuchni norweskiej dużą rolę odgrywają ryby oraz dzika zwierzyna, co spowodowane jest położeniem tego kraju, który ma bardzo długą linię brzegową wzdłuż Morza Północnego i Morza Norweskiego. Rosną tu gęste lasy i jest mnóstwo miejsca dla dzikich zwierząt.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Branża gastronomiczna wspiera Ukrainę

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2022 12:00
Polscy restauratorzy, kucharze, winiarze włączyli się w akcję pomocy Ukraińcom. Przybiera ona bardzo różne formy - od przekazywania części swojego utargu, poprzez gotowanie dla uchodźców, po realizację zamówień dla ukraińskiego wojska. O szczegółach mówiliśmy w audycji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kolendra w cuglach. Karol Okrasa gościem Trójki

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2022 14:00
Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. W licznych telewizyjnych programach i książkach kulinarnych swojego autorstwa zadaje kłam przysłowiu, że nie należy ufać chudemu kucharzowi. Nazywany smakoszem życia Karol Okrasa w audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" opowiedział m.in. o tym, jakie etapy w swoim życiu przechodzi każdy kucharz, o próbach odtwarzania smaków z dzieciństwa oraz o tym, dlaczego kolendra jest królową przypraw.
rozwiń zwiń