Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność - Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska KULTURA jedzenie
Kulinarne zjednoczenie Polski - W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA
Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"… Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA
Historyczne manipulacje ciałem św. Wojciecha Wedle czeskiego kronikarza Kosmasa duch świętego Wojciecha ostatecznie pozwolił wojom Brzestysława zabrać jego ciało z katedy gnieźnieńskiej do Pragi. Inaczej tę historię usiłował poukładać Długosz, o czym opowiadała w Dwójce prof. Maria Starnawska. Zobacz więcej na temat: średniowiecze św. Wojciech Łukasz Kozak KULTURA HISTORIA
Czy rukola z winem mogą zwiększyć odporność na chłostę? Tak w swych medycznych zapiskach twierdził rzymski urzędnik i żołnierz Kwintus Gargiliusz Marcjalis. W Dwójce dyskutowaliśmy o jego książce "Lekarstwa z warzyw i owoców". Zobacz więcej na temat: warzywa owoce lekarz KULTURA starożytność
Wyprawa kijowska Bolesława Chrobrego - Była to tak naprawdę ingerencja w wewnątrz dynastyczny konflikt na Rusi - mówił w Dwójce prof. Marcin Rafał Pauk z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Bolesław Chrobry Łukasz Kozak historia Polski HISTORIA
Jak smakowało wino w starożytności? - W literaturze z tamtych czasów niewiele jest opisów wina, ale mamy na jego temat pewne domysły - opowiadał w Dwójce Michał Bardel, autor książki "Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać". Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA
Jedzenie jako źródło artystycznej inspiracji W audycji spotkaliśmy się z Tessą Capponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz - autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze". Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA
Buñuel, Carrière i film, czyli ile wina w kinie - Luis Bunuel i Jean-Claude Carriere spotkali się w Cannes. Pierwsze pytanie, jakie reżyser zadał swemu późniejszemu scenarzyście brzmiało: czy pije pan wino. Nie wiedział, że jest on potomkiem winiarskiej rodziny – opowiadał w Dwójce Sławomir Sochaj. Zobacz więcej na temat: kuchnia Winnica kino STYL ŻYCIA
Joanna Jakubiuk: moje dzieciństwo wypełniały dania z ziemniaka - Babcia Lenka gotowała do ostatniego obierka. A że ziemniaków zawsze było dużo, niemalże przez cały rok, to robiła wszystko właśnie z ziemniaka. Tych dań było bardzo dużo i były różnorodne, nie tylko w kółko ziemniaki pieczone, gotowane albo kopytka - mówiła autorka książki "Ziemniak. Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów". Zobacz więcej na temat: ziemniaki gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Przepis na kucharza doskonałego Gościem audycji był współautor książki "Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki". Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA
W jak Wino i Walencja Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Tomasz Prange-Barczyński, redaktor magazynu "Ferment". Zobacz więcej na temat: alkohol valencia
Motocyklem po smaki świata - Gdy jestem w Holandii, nie umiem sobie odmówić bułeczki ze śledziem - o swoich kulinarnych podróżach opowiadał w Dwójce Bartek Gosk, motocyklista i kucharz. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie motocykl
Kuchnia polska jest słona? Zaskakujące badania - Może oznacza to, że Polacy jedzą bardzo dużo potraw ze wzmacniaczami smaku i do wszystkiego dosypują różnych cudownych miksów przypraw – komentowała Małgorzata Minta wyniki badań, z których m.in. wynika, że najpopularniejszym smakiem kojarzącym się z rodzimą kuchnią jest według Polaków smak słony… Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Małgorzata Minta kuchnia polska KULTURA
Dobre na upały i nie tylko. Historia lodów Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Grzegorz Łucki, znawca kuchni włoskiej. Zobacz więcej na temat: kulinaria STYL ŻYCIA
Kucharz wojskowy: eksperymentujemy z grochówką - Co roku zmieniają się techniki kulinarne, dochodzą nowe urządzenia, więc próbujemy różnych podejść do tej zupy, a to podajemy ją jako piankę, a to jako mus - mówił w Dwójce Tomasz Welter trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia wojsko KULTURA
Kuchnia francuska. Przysmaki i banalna codzienność - Jest taka kuchnia francuska, którą znamy z książek, która może jest dostępna w niektórych restauracjach, ale na co dzień jemy dosyć proste rzeczy - mówił w Dwójce kucharz David Gaboriaud. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska KULTURA
O winach z regionu Valpolicella Gościem audycji "Droga przez mąkę" była "Lady Amarone", czyli Marilisa Allegrini. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA kulinaria kuchnia