"Mięso z angusów ma doskonały smak" - Kiedyś, pracując jeszcze w korporacji i mając ziemię na Mazurach, kupiłem sobie stado bydła, a konkretnie angusów po to, żeby mieć dobre steki - mówił w Dwójce Rafał Bachan, warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro. Zobacz więcej na temat: jedzenie krowy kulinaria STYL ŻYCIA
Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji - Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury". Zobacz więcej na temat: kuchnia przepisy kulinarne kulinaria KULTURA Szwecja
Kuchnia rycerska, czyli krzyżacki majstersztyk - Zakonnicy na zamku w Malborku mięso spożywali trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni nabiał, a w piątek pościli. Jedli po dwóch z jednej miski, ale dodatki warzywne dostawali oddzielnie. Jadali po królewsku – opowiadał w Dwójce Bogdan Gałązka. Zobacz więcej na temat: kuchnia potrawy Krzyżacy KULTURA kulinaria
"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności - Instytu Wysokich Ciśnień PAN opracował technologię HPP+, która umożliwa zmiękczenie, a następnie rozerwanie błon przetrwalników bakterii i grzybów przyczyniających się do rozkładu żywności - mówiła w Dwóje Emilia Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA NAUKA żywność
"Wino to była i jest sprawa polska" - Na początku XIX wieku, a zwłaszcza w tzw. Królestwie Polskim, powstał projekt rządowy reaktywowania winnic w Polsce. Gdyby nie powstanie listopadowe, prawdopodobnie mielibyśmy w połowie XIX w. sporą porcję polskich win - mówił w Dwójce prof. Wojciech Włodarczyk, założyciel Klubu Historii i Kultury Wina przy Stowarzyszeniu Historyków Sztuki. Zobacz więcej na temat: alkohol HISTORIA
Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata - Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Dwójka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA KULTURA
Krucjaty Szymona z Montfort przeciw albigensom 25 czerwca mija 800 lat od gwałtownej śmierci Szymona z Montfort, jednej z najbardziej kontrowersyjnych postaci XIII wieku. W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o nim, o krucjacie przeciw katarom i o jej politycznych, międzynarodowych kontekstach. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Francja KULTURA Łukasz Kozak
Polskie restauracje krytycznym okiem Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje. Zobacz więcej na temat: kulinaria gastronomia restauracja blog recenzja
Czego może uczyć średniowiecze? Twórczość Alana z Lille W audycji rozmawialiśmy o właśnie wydanym przekładzie aforyzmów Alana z Lille - francuskiego cystersa, średniowiecznego filozofa, teologa, poety i humanisty związanego ze szkołą w Chartres. Zobacz więcej na temat: średniowiecze filozofia Łukasz Kozak KULTURA
Nie tylko magdalenki, czyli kulinaria u Prousta W audycji rozmawialismy o kuchni w powieści "W poszukiwaniu straconego czasu" Marcela Prousta. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Marcel Proust
Smakowita Ukraina i kraje Kaukazu Gościem audycji była Olia Hercules, autorka książek poświęconych ukraińskiej i kaukaskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Ukraina Kaukaz
Przepisy na staropolskie dania z ryb Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski - historyk, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: ryba kuchnia polska kulinaria
Manuskrypt Wojnicza. Średniowieczny rękopis pełen tajemnic - Wszystko zaczęło się od Polaka, to Michał Wojnicz jest eponimem księgi, która uchodzi za najbardziej tajemniczą; jest wręcz fetyszem dla wszystkich, którzy patrzą na średniowiecze jako ten czas, kiedy powstają różne mroczne, dziwne księgi - mówił Łukasz Kozak, współprowadzący audycję "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak HISTORIA
Spotkanie z księciem kuchni peruwiańskiej Od kilku lat w kulinarnych kręgach mówi się, że kuchnia z Peru jest w natarciu i przyszłość należy do niej. O to, czym mogą się pochwalić kucharze z tego kraju opowiadał Mitsuharu Tsumura, jednego z najlepszych peruwiańskich szefów kuchni. Zobacz więcej na temat: Peru kuchnia KULTURA
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia gastronomia KULTURA STYL ŻYCIA
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie pizza kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Królestwo Jerozolimskie. Na beczce prochu Kolejny odcinek "Kryzysu wieku średniego" poświęciliśmy państwu założonemu przez krzyżowców podczas I wyprawy krzyżowej (1096-1099) na terenie Syrii i Palestyny. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Jerozolima Watykan
Kuchnia wietnamska. "Sajgonki wymyślono w Warszawie" - Nazwę "sajgonki" pod koniec lat 80. zaproponował nasz kolega Wietnamczyk, studiujący w Polsce, który bardzo dobrze mówił po polsku. Zapisał ją na kartce i się upowszechniła w kolejnych restauracjach - opowiadał w Dwójce Ngo Van Tuong, popularyzator kuchni wietnamskiej. Zobacz więcej na temat: kuchnia Wietnam KULTURA