Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie? - "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Kuba Marcinowicz krokiety
Śledzie z rodzynkami w rożnych wariantach Rodzynki... Czym tak naprawdę są? Jakie zalety niesie ze sobą jedzenie rodzynek i czy odnajdziemy je tylko w deserach? To pytania na które poszukamy dzisiaj wspólnie odpowiedzi. Zapraszam do wspólnego przygotowania trzech wariantów śledzi z rodzynkami. Tak, dobrze przeczytaliście...śledzi! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki? - Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Kuba Marcinowicz
Deser z czekoladą i serkiem mascarpone Dzisiaj damy się z wizytą do kuchni Amelii, która zaprosiła nas do wspólnego przygotowania deseru z czekolada i mascarpone. Dowiemy się także wielu ciekawostek na temat tego sera oraz przypomnimy sobie podstawowe zasady związane z bezpieczeństwem w kuchni. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów? - My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Grzegorz Łapanowski
Rodzinna historia smaków O potrawach kuchni litewskiej, które zapamiętała z dzieciństwa a potem opisała w książce, opowiada Ewa Wołkanowska- Kołodziej. Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie Litwa kuchnia
Tarta czekoladowa z bananami Kilka dni temu obchodziliśmy jeden z najsłodszych dni w roku, a mianowicie Tłusty Czwartek. Dzisiaj co prawa nie wypada żadne podobne święto, ale już niebawem to nastąpi. Dokładniej będzie to 15 marca, kiedy będziemy świętować Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji postanowiłam, że już dzisiaj powinniśmy zrobić małe co nieco. Zapraszam do wspólnego przygotowania tarty czekoladowej z bananami. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Turniej kucharzy-artystów – W ubiegłym tygodniu odbył się na zamku Ryn konkurs L'Art de la cuisine Martell. Tegoroczne kulinarne zadanie, które postawiono przed uczestnikami było brzmi niezwykle romantycznie: Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Naleśniki bazyliowe Uwielbiane na całym świecie - naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy, na przykład dzisiaj. Zapraszam do wspólnego przygotowania naleśników bazyliowych. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Jakie pączki można jeść bez wyrzutów sumienia? – Te pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone. Powstają z mąki orkiszowej, a do tego mają mało cukru – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Tłusty czwartek. Jak przygotować wegańskie pączki? Pączki, faworki, i inne słodkie wypieki to bomba kalorii, cukru, glutenu i czekolady. Jednak coraz popularniejszym trendem jest obchodzenie święta słodkości bez jajek, mleka i smalcu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Dominika Klimek tłusty czwartek pączki
Placki ze zsiadłego mleka Zsiadłe mleko to produkt przez wielu zapomniany, jednak zupełnie niesłusznie, gdyż posiada ono wartości odżywcze, a także jest bogactwem wielu witamin i innych elementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom dzieci
Kim są "Agenci Sero-Siedem"? – Poszukują miejsc, w których dostępne są dobre, polskie sery zagrodowe – tłumaczy Katarzyna Pruchnicka, która spotkała się z inicjatorem tej "tajnej" organizacji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia
Chlebowa skórka, czyli czysta radość! Doskonale Państwu znany specjalista od serów – Gieno Mientkiewicz – tym razem opowiadał w Trójce o swej fascynacji... chlebem! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka chleb
Rolada z ciasta marchewkowego Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy i minerały, a także przeciwutleniacze w niej zawarte. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także wieloma chorobami. Marchew można spotkać w wielu daniach, nawet w ciastach. I właśnie jedno z takich ciast dzisiaj wspólnie przygotujemy. Zapraszam do zrobienia rolady z ciasta marchewkowego. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom ciasto marchewkowe dzieci
Czekoladowe babeczki Dzisiaj, czyli 27 stycznia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ciasta Czekoladowego. W związku z tym w kuchni Polskiego Radia Dzieciom powstaną przepyszne babeczki czekoladowe. Opowiem sobie także co nieco o historii czekolady oraz przypomnimy sobie w jaki sposób powinniśmy jadać ciastka i ciasta, aby było to zgodne z zasadami savoir vivre, to znaczy z zachowaniem dobrych manier. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom czekolada dzieci
Melba brzoskwiniowa Melba to deser przygotowywany ze świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i słodzonego przecieru truskawkowego lub malinowego. Przepis opracowano na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria kuchnia edukacja
Czy gotowanie jest sztuką? To skomplikowane... - Jeśli weźmiemy klasyczną, sformułowaną w XVIII w. m.in. przez Kanta i Hume’a definicję sztuki i piękna, odpowiedź brzmi: zdecydowanie nie - mówiła w Dwójce dr Dorota Koczanowicz, autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki". Zobacz więcej na temat: KULTURA filozofia Łukasz Modelski