Rozwiązanie problemu głodu na świecie? Prażona szarańcza, tłuste, białe larwy mącznika, moli woskowych? A może skorpiony, bądź pająki? To przysmaki, które, zdaniem naukowców, mogą ocalić wiele ludzkich istnień. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Makłowicz: Chorwacja skupia w sobie to, co w Europie najlepsze Od kilku lat Robert Makłowicz dzieli swój czas pomiędzy Polskę a Chorwację. Ten znany dziennikarz, pisarz, podróżnik i krytyk kulinarny ma dom w niewielkiej wiosce w Dalmacji i spędza tam kilka miesięcy w roku. Zobacz więcej na temat: Chorwacja
Jedzenie jest w modzie i filmie! W ostatnim czasie zaczynamy bardziej interesować się tym, co jemy. Stawiamy na ekologiczne i lokalne produkty. Nic dziwnego, że kulinariami zainteresowali się też organizatorzy Planet+ Doc Film Festival. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM
Grilluj bez dymu W tym roku pogoda postanowiła zagrać na nosie tym, którzy chcieli długi majowy weekend spędzić w plenerze. Deszcz, wiatr, gdzieniegdzie grad i ziąb skutecznie zniechęciły do wypoczynku na zielonej trawce. Ale nie do grillowania czyli ulubionej rozrywki statystycznego Polaka. Zobacz więcej na temat: Czwórka grill
"Czarna eminencja" - włoska kawa stawia na nogi Włosi nie wyobrażają sobie życia bez kawy - mocnej, aromatycznej, pobudzającej. Warto zapoznać się z włoską kulturą picia tego napoju, by w Rzymie zachowywać się jak rodowici Rzymianie, a w słonecznej Italii, jak prawdziwi Włosi. Zobacz więcej na temat: Czwórka kawa
Jaja w wielkim świecie Jajko sadzone, na miękko, na twardo, w koszulce i bez. Marmurkowe, herbaciane, kiszone i sfermentowane. Wydawałoby się, że to jeden z najmniej finezyjnych kulinarnych składników. Tymczasem jajo nie jedno ma oblicze oraz nie jeden smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc
Ania Starmach: łatwo zepsuć jajko na twardo Nie każdy lubi kulinarne wyzwania. Ania Starmach pokazuje, że mogą one być wspaniałą zabawą, a wszystkie potrawy na wielkanocny stół można przygotować w zaledwie 10 godzin. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Wojciech Modest Amaro - kulinarna gwiazda Studio "Czterech pór roku" odwiedzi właściciel pierwszej polskiej restauracji, która otrzymała gwiazdkę Michelin - Atelier Amaro. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Kulinaria kryminalne Zygmunt Miłoszewski, autor obsypanej nagrodami i zekranizowanej powieści kryminalnej "Uwikłanie", napisał też kilka innych kryminałów, jak choćby "Ziarno prawdy". W książkach tych wiele miejsca poświęca… jedzeniu. O tym, co jadają bohaterowie jego kryminałów opowiada Anna Król. Zobacz więcej na temat: literatura literatura polska Łukasz Modelski
Risotto to kulinarne dzieło sztuki Na fali popularności kulinarnych talent-show coraz więcej Polaków deklaruje, że zna się na gotowaniu. Czy rzeczywiście wzrosła nasza kulinarna świadomość i czy mamy zadatki na dobrych kucharzy jest - opowiada Kurt Scheller, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia włoska risotto
Kulinarny świat blogerów Najszybciej przepisy na wyśmienite dania znajdziemy na blogach kulinarnych. Ich autorzy codziennie zasypują nas nowymi pomysłami i inspiracjami. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Carlo Pertini vs Carl Honoré vs slow foodowy kisiel - Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności - twierdzi Carlo Petrini, jeden z liderów ruchu "slow food". W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o najciekawszych książkach poświęconych temu zagadnieniu. Zobacz więcej na temat:
Żarłoczny włoski kompozytor Przyciężkie metafory, dziwaczne skojarzenia i rzekoma poezja – kogo charakteryzują? Pewnego kompozytora i wielkiego żarłoka, Gioacchina Rossiniego. Zobacz więcej na temat:
Starsza pani, wino i krzepiący omlet W książce "Wtajemniczenia" Michała Komara sędziwa Pani E. wraz z zapraszanymi gośćmi rozprawia o teatrze, literaturze, sztuce, filozofii, obyczajach i swoim długim życiu. My z autorem tej smacznej powieści rozmawialiśmy o kulturze rozmów przy stole. Zobacz więcej na temat:
"Kuchnia Dantego", czyli gotowanie ze szczyptą recytacji Dwóch Włochów otoczonych nimbem chwały swoich doktoratów stanęło przy garnkach. Wydaje się, że to nieunikniony los, czekający każdego Włocha na obczyźnie. O swojej latającej kuchni opowiedzieli w Dwójce. Zobacz więcej na temat:
Sushi z owadów zamiast schabowego Szarańcza, mącznik młynarek, drewnojad mogą stać się głównym produktem dań restauracyjnych. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a okazuje się, że potrawy są smaczne. Zobacz więcej na temat: przyprawić schabowy sushi szaszłyki Warszawa
Kino kulinarne może być niesmaczne "Skrzydełko czy nóżka", "Uczta Babette" czy "Smażone zielone pomidory" to klasyka kulinarnego kina. Są też filmy o jedzeniu, po których wcale nie chce się jeść. Zobacz więcej na temat: faworki gotowanie Kamil Jasieński Kasia Dydo kuba kukla
Budapeszt: miasto dziesięciu mostów Słuchaczom Czwórki Węgry kojarzą się z kulinariami, czyli na przykład z ostrą papryką, a także z… basenami. Ale jest to także miasto, w którym znajduje się 10 wyjątkowych mostów, oraz drugie po londyńskim, najstarsze metro na świecie. Zobacz więcej na temat: Budapeszt papryka turystyka Węgry